Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvasnicové knedlíčky se výborně hodí do svátečních polévek, ale také do těch, které běžně vaříme. Suroviny vyjdou levně a knedlíčky se snadno mrazí, proto si je můžeme připravit do zásoby, použijeme je pak podle potřeby.

Drožďové (kvasnicové) knedlíčky mají příjemnou chuť, a to právě díky droždí, které se k chuti zeleninového vývaru výtečně hodí. Příjemné aroma knedlíčkům dává také osmažená cibulka, majoránka a česnek. Po uvaření mají knedlíčky nadýchanou texturu. Při vhodně zvoleném poměru surovin jsou vláčné a přitom pevné i lehce nadýchané. A hlavně - kvasnicových knedlíčků není nikdy dost, každý bude chtít ještě přidat.

Jak udělat kvasnicové knedlíčky

Droždí má vysokou výživnou hodnotu a příprava knedlíčků není složitá, stačí na ně jen několik surovin, které máme obvykle vždy po ruce, a trochu času na tvoření knedlíčků.

  1. Na základní dávku knedlíčků si připravte 3 kostky čerstvého droždí (můžete použít i droždí z mrazničky), 1 vajíčko, 3 stroužky česneku (nebo více), majoránku, sůl, mletý pepř, strouhanku na zahuštění a trochu oleje.
  2. Na pánvičku nebo do kastrůlku dejte trochu oleje, přidejte rozdrobené kvasnice a rozmíchejte je při ohřívání na jemnou kašičku. Dále míchejte a nechte je trochu zhnědnout. Buďte opatrní, abyste kvasnice nepřipálili.
  3. Tip 1: Základ knedlíčků se připravuje obdobně jako základ na kvasnicovou pomazánku.
  4. Pak odstavte, nechte částečně vychladnout a přidejte zbývající suroviny. Podle hustoty směsi přidejte nebo naopak uberte strouhanku. Směs musí mít vhodnou konzistenci, ze které půjdou dobře tvořit knedlíčky.
  5. Lžičkou odebírejte malé kousky směsi a modelujte přiměřeně velké knedlíčky - kuličky. Mohl by vás zajímat videonávod, jak tvarovat knedlíčky do polévky.
  6. Knedlíčky vkládejte všechny naráz do vroucí polévky a cca 5 minut je nechte povařit.
  7. Tip 2: Pokud si přejete knedlíčků více, vynásobte si základní dávku surovin. Doporučujeme část knedlíčků ještě před uvařením zmrazit, budete je pak mít stále po ruce. Když si jich připravíte více do zásoby - rovnou z několika vajíček, určitě to později oceníte.

Podívejte se na kompletní recept na drožďové knedlíčky z úvodního videa, doporučujeme k přečtení i komentáře u receptu.

Kvasnicové knedlíčky se báječně hodí do zeleninových, ale i masových vývarů, skvělé jsou v kombinaci s drobnými polévkovými těstovinami

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli