Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček je oblíbená aromatická bylinka, kterou hojně v kuchyni využíváme, protože dodá pokrmům nezaměnitelnou chuť. Jednou ze skvělých způsobů, jak libeček zpracovat, je příprava maggi - domácího dochucovadla pokrmů.

Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha pozitivními účinky na zdraví. Snadno si jej můžeme vypěstovat na zahrádce a úrodu zpracovat třeba do výborného domácího maggi, které využijeme na dochucení polévek, dušených jídel, omáček, marinád a pomazánek. 

Jak udělat maggi z libečku

Domácí maggi z libečku je skvělou přírodní alternativou kupovaného maggi. Hotové polévkové koření nám v chladu a temnu vydrží i několik týdnů jako čerstvé. A jak na to? 

  1. Na 1 dávku polévkového koření z libečku potřebujete: 1 mísu libečku i se stonky, 400 ml vody, 1 lžičku soli, 1 lžíci čerstvé majoránky a 2 lžíce slunečnicového oleje. 
  2. Libeček dobře omyjte a osušte. Dále pomelte na masovém strojku nebo nasekejte v sekáčku. 
  3. Dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen a vařte na mírném ohni asi 15 minut. 
  4. Směs přeceďte přes plátýnko a důkladně vymačkejte. 
  5. Do tekuté směsi přidejte majoránku, sůl, olej a vařte tak dlouho, až se výluh zredukuje na polovinu
  6. Nalijte do čistých uzavíratelných sklenic a dobře zavíčkujte. 
  7. Otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout. Poté skladujte v chladu a odebírejte dle chuti. 

Domácí polévkové koření z libečku si můžete udělat také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Za vyzkoušení rozhodně také stojí domácí libečková sůl, která spolu s maggi tvoří nenahraditelnou dochucovací dvojku v kuchyni. 

Komentáře

Další tipy a triky