Makovou náplň do koláčů nebo buchet můžete připravit více způsoby. Vyzkoušíte?
Makové záviny, buchty nebo koláče jsou na západě od našich hranic přijímány často se zděšením a nedůvěrou. Považují mák za jedovatý. Jakmile však ochutnají, zjistí, že jde o výbornou a zdraví neškodnou dobrotu.
Dobrá maková nádivka často voní skořicí, někdy i rumem, jindy citronovou kůrou nebo medem. Je tmavá a šťavnatá. Neteče a v řezech jde dobře krájet. Peče se vždy zároveň s moučníkem. Se zlatavým těstem tvoří hezky barevný kontrast. Pokud mák správně skladujeme (a předtím ho dobře koupíme), nemůže nechutnat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat makovou náplň
Klasicky se maková nádivka dělá tak, že se mák povaří v mléce do zhoustnutí a dochutí (viz článek pod úvodem). Někdy se povede řidší, jindy hodně hustá. Začínající hospodyňky z ní mívají obavu. Ty se mohou začíst do našeho staršího článku, který nabízí několik skvělých možností, jak na makovou nádivku bez vaření.
Klasickou makovou náplň (nádivku) jsme pro vás natočili i jako videorecept. Můžete se inspirovat a náplň použít do buchet, koláčů nebo rohlíčků.
Komentáře