Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makové záviny, buchty nebo koláče jsou na západě od našich hranic přijímány často se zděšením a nedůvěrou. Považují mák za jedovatý. Jakmile však ochutnají, zjistí, že jde o výbornou a zdraví neškodnou dobrotu.

Dobrá maková nádivka často voní skořicí, někdy i rumem, jindy citronovou kůrou nebo medem. Je tmavá a šťavnatá. Neteče a v řezech jde dobře krájet. Peče se vždy zároveň s moučníkem. Se zlatavým těstem tvoří hezky barevný kontrast. Pokud mák správně skladujeme (a předtím ho dobře koupíme), nemůže nechutnat.

Jak udělat makovou náplň

Klasicky se maková nádivka dělá tak, že se mák povaří v mléce do zhoustnutí a dochutí (viz článek pod úvodem). Někdy se povede řidší, jindy hodně hustá. Začínající hospodyňky z ní mívají obavu. Ty se mohou začíst do našeho staršího článku, který nabízí několik skvělých možností, jak na makovou nádivku bez vaření

Klasickou makovou náplň (nádivku) jsme pro vás natočili i jako videorecept. Můžete se inspirovat a náplň použít do buchet, koláčů nebo rohlíčků.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli