Kynutý makový květ

Suroviny

Těsto:
450 g polohrubé mouky
špetka soli
4 lžíce cukru
40 g čerstvého droždí
200 ml mléka
50 ml oleje
2 žloutky
Náplň:
200 g mletého máku
100 ml mléka
100 g švestkových povidel
cukr podle chuti
trochu skořice
Na potření:
1 bílek

Postup přípravy receptu

  1. Mléko, droždí, cukr a 20 g hladké mouky necháme v teplém mléce vzejít v kvásek.
    Jakmile je kvásek vykynutý, zamícháme do něj žloutky s olejem, směs vlijeme do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout.

  2. Do vařícího mléka nasypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, případně podle chuti můžeme dosladit, přidat trošku mleté skořice. Nádivka nesmí být řídká, radši hustější, tak, aby se dala roztírat.

  3. Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části a každou rozválíme na kruh.
    První těstovou placku položíme na plech s papírem na pečení a potřeme třetinou makové nádivky. Přikryjeme druhou plackou, potřeme druhou třetinou nádivky a totéž ještě jednou zopakujeme. Nahoru položíme čtvrtou placku.
    Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí.
    Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180°C. To uděláme celkem osmkrát, s každou dvojicí nakrájených proužků.

  4. Rozmícháme bílek a potřeme ním povrch koláče. Kolem koláče dáme dortový kruh, který vymažeme olejem. Kruh dáváme proto, aby se koláč při pečení pěkně nafoukl do výšky.
    Pečeme asi na 180-190 stupňů 30 minut.
    Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem. Dodá koláči výbornou chuť a jemnost.

Komentáře k receptu Kynutý makový květ