Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na čalamády: Připravte si křupavý zeleninový salát na zimní období
Zdroj: Top recepty

Čalamáda je zeleninová směs zavařená v octovém nálevu, která poslouží jako příloha a salát k různým jídlům mimo sezónu zeleniny. Vybrali jsme pro vás sedm nejoblíbenějších receptů na čalamády, podle kterých můžete zpracovat své přebytky úrody.

Do čalamády můžete použít prakticky jakoukoli zeleninu. Záleží tedy na tom, co zrovna máte k dispozici a také co vyhovuje vašim chuťovým buňkám. Pusťte se směle do zavařování křupavých zeleninových salátů a užijte si jejich chuť a barvy po celý rok.

  1. Čalamáda moc dobrá
  2. Čalamáda - zelí, mrkev, papriky
  3. Čalamáda "Uncle Bens"
  4. Zelný salát do zásoby
  5. Pikantní čalamáda
  6. Policejní čalamáda
  7. Hřibová záhorácká čalamáda

1. místo

 

Na proužky nastrouháme či nakrájíme zelí, papriku, cibuli a mrkev. Přidáme další suroviny, se kterými zeleninu promícháme a necháme odležet do druhého dne. Odležená zelenina pustí šťávu, kterou použijeme jako nálev.

2. místo

 

Další tradiční čalamáda se připravuje ze zelí, papriky, cibule a mrkve, tentokrát s konzervačním přípravkem Deko. Dost možná nevydržíte, a velkou část jí sníte ještě před zavařováním, ale to vůbec nevadí. 

3. místo

 

Základem této pikantní čalamády je především cuketa a paprika. Na dochucení použijeme sójovou a worcestrovou omáčku. Skvělá bude jako příloha k orestovanému masu či pod dušené maso. A určitě si na ní pochutnáte i jen k topinkám s česnekem

4. místo

 

Jednoduchý recept na čalamádu nezahrnuje zavařování a počítá s uložením v lednici a spotřebováním v bližší době. Zeleninu necháme tedy rozležet v nálevu a poté se pustíme do konzumace. Pokud přidáme do salátu feferonky, pak se můžeme těšit na pálivou chuť.

5. místo

 

Další častou součástí čalamád jsou nedozrálá rajčata, a to jako právě v této pikantní čalamádě, ve které navíc najdeme i okurky a celer. Připravte si jí pořádnou porci, ať se máte v zimě na co těšit. Křupavá zeleninka se skvěle hodí k různým jídlům.

6. místo

 

Osvěžující čalamáda je připravená z okurek nakládaček a cibule. Pokud máte tedy přebytek okurek, pak si ji neváhejte připravit. Stejně jako v ostatních receptech, sklenice s čalamádou pečlivě zavíčkujeme a zavaříme.

7. místo

 

Čalamáda se připravuje také z lesních hub. Z úlovku hřibů, cibule a paprik můžete tedy připravit tuto skvělou čalamádu. Použít můžete dokonce kupované žampiony, a tak si na ní pochutnáte, i když se houbařská sezóna zrovna nevydaří.

Čalamádu máte hotovou a pořád máte hodně zeleniny, kterou je potřeba zpracovat a zakonzervovat na blížící se zimu? Zavařte také výborné domácí lečo. Vyzkoušejte ho třeba podle následujícího videa.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky