Malinová marmeláda patří k nejchutnějším zavařeninám. Naučíme vás ji
Krásně červená, voňavá, příjemně nakyslá a chutná malinová marmeláda patří k těm nejoblíbenějším marmeládám. Je jedním z favoritů pro zdobení moučníků, cukroví, lívanců nebo palačinek, chutná na chlebu s máslem, v jogurtu nebo kaši.
Použít můžete lesní maliny, které jsou voňavější i chutnější, nebo zahradní, které se snáze sbírají. Při vaření marmelády z malin záleží postup na tom, jestli vám vadí v marmeládě zrníčka. Pokud ano, maliny rozduste a vymačkejte na protlak. Jinak je stačí jen rozmačkat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat malinovou marmeládu
Potřebujete 1 l protlaku, který můžete částečně nahradit rybízovým, aby marmeláda lépe a rychleji želírovala, 600 g cukru, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce citronové šťávy. Pokud nemáte rybíz, potřebujete ještě pektin, nebo místo obyčejného cukru a pektinu použijte rovnou cukr želírovací.
- Připravte si vymyté, suché a horké skleničky s víčky.
- K protlaku přidejte část cukru a vařte asi 15 minut. Pokud používáte želírovací cukr, vždy se řiďte návodem na obalu. Pak přidejte zbytek cukru (případně smíchaný s pektinem), citronovou šťávu nebo kyselinu a ještě vařte.
- Během varu sbírejte pěnu.
- Po provedení želírovací zkoušky lijte uvařenou horkou marmeládu do horkých skleniček, uzavřete a otočte skleničky na víčko na 10 minut.
Malinovou marmeládu můžete využít také při přípravě výborného a velmi šťavnatého moučníku podle našeho videoreceptu.
Komentáře