Mrkvová pomazánka je snadná, rychlá a plná vitamínů. Stačí na ni jen několik surovin
Mrkvová pomazánka je snadná, levná, lahodná a svěží. Rády si na ní pochutnají děti, ale je výtečná i pro dospělé. Dá se připravovat v mnoha obměnách, základem je nastrouhaná syrová mrkev a k ní obvykle přidáme vhodný mléčný výrobek.
Na pomazánku se hodí především mrkev syrová, ale použít můžete i tepelně upravenou (uvařenou nebo upečenou). Přirozená sladkost mrkve dává pomazánce specifickou a příjemnou chuť. Také atraktivní barva se k pomazánce skvěle hodí. Je už na vás, jestli chuť budete směřovat více do pikantna (pro dospělé), nebo raději zůstanete u jemné chuti, aby si mohly pochutnat i děti.
Jak udělat mrkvovou pomazánku
Provedeme vás v několika krocích rychlou přípravou "svěží mrkvové pomazánky".
- Na základní dávku si připravte 5 větších mrkví, 200 g zakysané smetany, 150 g sýru Gervais, sůl, mletý pepř, 1–2 lžíce citronové šťávy a trochu nasekané petrželky na ozdobu.
- Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno na struhadle.
- K mrkvi přidejte sýr Gervais, zakysanou smetanu, trochu citronové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Vše společně dobře promíchejte a v misce dejte do ledničky na hodinu proležet.
- Poté pomazánku mažte na pečivo a na závěr ozdobte najemno nakrájenou naťovou petrželkou.
Mrkvová pomazánka báječně chutná na bílém i celozrnném pečivu. Můžete ji mazat na chléb k večeři i na jednohubky k pohoštění.
Jak obměnit mrkvovou pomazánku
Kromě výše uvedené pomazánky můžete vyzkoušet celou řadu jiných variant, nebojte se experimentovat.
- Do pomazánky se báječně hodí strouhaný eidam, tvaroh i pomazánkové máslo. Vhodný je také hustý jogurt, tavený sýr nebo majonéza.
- Můžete přidat utřený česnek, nakrájenou cibuli nebo nastrouhané jablko pro sladší chuť.
Na závěr pro vás máme ještě jeden recept na populární pomazánku, ve které má mrkev důležitou roli. Postup můžete zhlédnout ve videu. Pomazánka se připravuje ze strouhaného celeru a majonézy (můžete ji vyměnit za zakysanou smetanu a hustý jogurt).
Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře pod článek, jak vám mrkvová pomazánka chutná nejlépe a s čím ji rádi podáváte.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře