Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolice patří mezi košťáloviny a v posledních letech si u nás získává stále větší oblibu. Co se týče obsahuje živin, je brokolice považována za mimořádně hodnotnou zeleninu. Kromě toho zahrádkáři jistě ocení, že její pěstování je méně náročné než pěstování květáku.

Brokolice dobře roste na osluněných a vyhnojených záhonech. Prospívá jí kompost, který si snadno sami připravíme, a dostatek vláhy. Rostliny z časných jarních výsevů sklízíme od května do června. Rostliny z červnových a červencových výsevů sklízíme během podzimu. Když semínka vyséváme postupně, pokryje nám sklizeň delší období. Rostliny z výsevů není třeba přesazovat, přesadíme jen sazenice, které protrháme.

Jak sklízet brokolici

Brokolice se pěstuje pro chutné růžice, které se konzumují podobně jako květák.

  • Růžice je potřeba před sklizní kontrolovat a včas sklidit. Sice je musíme nechat dostatečně povyrůst a nesklízet předčasně, ale zároveň dát pozor, aby jednotlivá poupátka, ze kterých je růžice složená, nevykvetla - chuť brokolice pak již není tak dobrá. 
  • Růžice sklízíme seřezáváním. Po sklizni hlavní růžice rostliny ještě necháme na záhonech, protože na nich vyrostou postupně ještě růžice postranní. Budou sice už menší, ale zrovna tak chutné. Při předčasné likvidaci celých rostlin se o ně zbytečně připravíme.
Brokolice se dá zpracovat různými způsoby. Velkou oblibu si získaly brokolicové polévky, smažené placičky a také v troubě zapečená brokolice. Připravili jsme pro vás videorecept, který vám předvede jeden z oblíbených postupů. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více