Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dopekli jste voňavou pečínku a tápete, co jí chybí? Je to jednoduché - výborná šťáva z výpeku. Přitom celý základ pro omáčku se skrývá přímo v pekáči. Poradíme vám, jak tuto šťávu připravit a dochutit pomocí několika snadných kroků.

Šťáva z pečeného masa neboli výpek je zásadním komponentem pro výslednou chuť celého pokrmu. Je to totiž koncentrovaná esence všech chutí, které se uvolnily během pečení masa. Často se však právě tento poklad z pekáče vylévá do koše. Šťáva má sama o sobě vynikající chuť, ale můžeme ji ještě několika tipy vylepšit

Jak udělat šťávu k pečenému masu

Šťáva z pečeného masa je ta nejjednodušší a zároveň nejlahodnější omáčka, jakou můžeme k masu podávat. Má silnou masovou chuť, kterou lze doladit kořením, vínem, vývarem nebo zjemnit studeným máslem. A jak na to?

  1. Pečeni nebo kousky masa vyjměte bokem - bude se vám s výpekem lépe pracovat. 
  2. Do horkého pekáče nebo pánve nalijte malé množství domácího masového vývaru, případně podle chuti můžete nahradit vývar vínem (přizpůsobte podle druhu pečeného masa). 
  3. Promíchejte s výpekem a seškrábněte všechny připečené kousky. Nechte chvíli povařit, zvýrazní se chuť a šťáva zhoustne.
  4. Pokud je potřeba, rozmíchejte v misce s troškou studené vody hladkou mouku nebo kukuřičný škrob na zahuštění šťávy. Směs vlijte do šťávy, promíchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence. 
  5. Šťávu k pečenému masu dochuťte podle vlastní chuti solí, pepřem, nasekanými bylinkami, lžičkou dijonské hořčice, medem nebo worcesterovou omáčkou. 
  6. Do šťávy z masa vmíchejte kostičku studeného másla, čímž vytvoříte hladkou a jemnou omáčku. Dále již nevařte. 

Pečené maso je pokrm vhodný pro každou příležitost, i v případě, že hostíme větší množství strávníků. Upečte si s námi vepřové maso podle našeho videoreceptu. Podáváme s bramborami, kaší nebo jen tak s chlebem. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli