Jak udělat švestkovou omáčku? Chutná je z čerstvých či sušených švestek i povidel
Švestky se dají zpracovat na mnoho způsobů - ale jen málokdo ví, že jsou výborné i ve spojení s masem a masovou šťávou. Připravíme chutnou omáčku, která se hodí k vařenému, pečenému i dušenému masu.
Švestková omáčka neboli máčka patří do kuchyně našich babiček, které uměly s ovocem úplné divy. Švestky dodaly pokrmu úplně jiný chuťový rozměr - sladkost, jemnost a ovocné aroma v kombinaci s masem, knedlíky, bramborami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit švestkovou omáčku
Na její přípravu existuje mnoho receptů, a každý je jiný:
- Z čerstvých švestek - ovoce uvaříme ve vodě se skořicí, hřebíčkem, solí a cukrem. Měkké švestky propasírujeme. Připravíme si jíšku, zalijeme ji masovým vývarem, přidáme švestkové pyré a povaříme.
- Ze sušených švestek připravujeme omáčku stejným způsobem - namočené švestky rozvaříme s kořením, rozmixujeme je nebo propasírujeme a smícháme s omáčkou z uzeného vývaru a jíšky.
- Ze švestkových povidel připravíme omáčku, která nám ušetří práci s odpeckováním švestek. Metličkou vmícháme povidla do vývaru s jíškou, dochutíme a povaříme.
- Ze švestkového kompotu uvaříme sladkou omáčku k polití knedlíků a moučníků. Švestky rozvaříme s vodou, podle potřeby osladíme a okořeníme a zahustíme Solamylem, rozmíchaným ve vodě.
Omáčku připravujeme z máslové jíšky, kterou zalijeme masovým vývarem. Uzený vývar chutná se švestkami nejlépe. Maso nakrájíme na plátky a podáváme až k hotovému jídlu - pokud ho ale dusíme přímo v omáčce, je to jen další způsob přípravy.
Pokud si chcete sami připravit výborná povidla, zkuste ta pečená v troubě - viz naše video:
Komentáře