Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky se dají zpracovat na mnoho způsobů - ale jen málokdo ví, že jsou výborné i ve spojení s masem a masovou šťávou. Připravíme chutnou omáčku, která se hodí k vařenému, pečenému i dušenému masu.

Švestková omáčka neboli máčka patří do kuchyně našich babiček, které uměly s ovocem úplné divy. Švestky dodaly pokrmu úplně jiný chuťový rozměr - sladkost, jemnost a ovocné aroma v kombinaci s masem, knedlíky, bramborami.

Jak připravit švestkovou omáčku

Na její přípravu existuje mnoho receptů, a každý je jiný:

  • Z čerstvých švestek - ovoce uvaříme ve vodě se skořicí, hřebíčkem, solí a cukrem. Měkké švestky propasírujeme. Připravíme si jíšku, zalijeme ji masovým vývarem, přidáme švestkové pyré a povaříme.
  • Ze sušených švestek připravujeme omáčku stejným způsobem - namočené švestky rozvaříme s kořením, rozmixujeme je nebo propasírujeme a smícháme s omáčkou z uzeného vývaru a jíšky.
  • Ze švestkových povidel připravíme omáčku, která nám ušetří práci s odpeckováním švestek. Metličkou vmícháme povidla do vývaru s jíškou, dochutíme a povaříme.
  • Ze švestkového kompotu uvaříme sladkou omáčku k polití knedlíků a moučníků. Švestky rozvaříme s vodou, podle potřeby osladíme a okořeníme a zahustíme Solamylem, rozmíchaným ve vodě.

Omáčku připravujeme z máslové jíšky, kterou zalijeme masovým vývarem. Uzený vývar chutná se švestkami nejlépe. Maso nakrájíme na plátky a podáváme až k hotovému jídlu - pokud ho ale dusíme přímo v omáčce, je to jen další způsob přípravy.

Pokud si chcete sami připravit výborná povidla, zkuste ta pečená v troubě - viz naše video:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli