Dušené zelí s červenou řepou - sladkokyselé

Suroviny 4 porce

600 g hlávkového zelí
300 g oloupané červené řepy
150 g cibule
olej, sádlo nebo jemně pokrájený špek
sůl
drcený kmín
cukr krupice
ocet
brambor jemně nastrouhaný nebo špetka hladké mouky, je-li třeba

Postup přípravy receptu

  1. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce tuku či drobně pokrájeném špeku lehce dozlatova. Přisypeme na nudličky pokrájené hlávkové zelí, ochutíme zhruba lžičkou soli, půl lžičkou drceného kmínu a promícháme. Pod poklicí necháme na mírném ohni maličko povadnout. Podlévat není nutné.

  2. Přisypeme na tenké nudličky pokrájenou nebo nastrouhanou (na velkých slzách struhadla) řepu, přidáme cukr dle chuti (cca lžíci, lžíci a půl), ocet (cca lžíci) a promícháme se zelím. Opět dusíme na mírném ohni, pod poklicí. Podlévat není třeba, zelenina pustí dostatečné množství šťávy na krátké podušení.

  3. Je-li třeba, dochutíme solí, cukrem, octem. Pokud máme v zelí ještě hodně tekutiny, postačí přistrouhnout trošku syrové brambory nebo opravdu maličko (špetka) zaprášit moukou a nechat vše ještě krátce podusit.

  4. Podáváme všude tam, kde bychom podávali klasické dušené zelí (cuketu, dýni, celer, řepu, patizon...).

Komentáře k receptu Dušené zelí s červenou řepou - sladkokyselé

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Jaromira18: ...no jasně, to já též a používám ho jako studený salát / čalamádu;-):-Q:-K :-K ...to byla už velmi oblíbená kombinace našich babiček, prababiček...;-):yes:

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    :yes: Je to vynikající, já si ho i s červenou řepou nakládám.

    Odpovědět