Jak udělat tažený štrúdl? S těstem podle receptu našich babiček se krásně pracuje
Recept na tažený štrúdl patřil mezi poklady našich babiček. Jednoduché levné těsto před rozvalováním potřebuje nechat odpočinout v teple, ale pak se s ním krásně pracuje. Dá se vytáhnout do velmi tenké vrstvy a naplnit spoustou nastrouhaných jablek.
Velkou úrodu jablek by bylo škoda nevyužít na ty nejlepší jablečné moučníky. Štrúdly patří k tomu nejoblíbenějšímu a receptů na ně je opravdu mnoho. Přesto je tažený štrúdl mezi nimi jedinečný a mnozí z nás si jej spojují ve vzpomínkách s dětstvím. Tenké těsto naše babičky vytahovaly na maximum, přitom se ale neroztrhlo, a poté ho bohatě naplnily, stočily a upekly v troubě dozlatova. Máme pro vás osvědčený recept na tuto dobrotu, můžete si ji s námi vyzkoušet podle názorného videa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat tažený štrúdl
Na tři nohavice si připravte 250 g hladké mouky, 1 lžíci cukru moučka, 40 g rozehřátého másla, 1 lžíci octa a 100 ml teplé vody. Do náplně použijete strouhaná jablka, skořicový cukr, rozinky namočené v rumu. Připravte si ještě papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu.
- Mouku a cukr prosejte na vál a přidejte rozehřáté máslo.
- Postupně přilévejte teplou vodu s octem. Na vále těsto zpracujte nejprve kulatým nožem a potom rukama, po chvíli vznikne hladké, pružné a nelepivé těsto.
- Vypracované těsto zakryjte nahřátým kastrolkem a nechte ho asi půl hodiny odpočinout v teple. Těsto nenechte vystydnout, protože by v něm ztuhlo máslo a špatně by se s ním pak pracovalo.
- Tip 1: Teplo snadno udržíte, když těsto dáte do misky a postavíte pod něj hrnec s horkou vodou.
- Nahřáté těsto rozdělte na tři díly a každý z nich do tenka vyválejte a vytáhněte. Vytažení těsta dotenka je v tomto případě klíčem k úspěchu. Velikost každého plátu by měla být asi 35x30 cm, řiďte se ale podle velikosti plechu.
- Na plát těsta rozložte nastrouhaná jablka, posypte je skořicí nebo skořicovým cukrem a rozinkami. Poté štrúdl zabalte a přeneste na plech.
- Tip 2: Jablka můžete posypat strouhankou nebo mletým mákem. Štrúdl bude nejlépe chutnat až druhý den po upečení, tehdy se chutě náplně příjemně propojí.
- Zabalený štrúdl ještě potřete rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vajíčkem a upečte v předehřáté troubě na 220 °C pěkně dozlatova.
Přečtěte si kompletní recept na tažený štrúdl, doporučujeme k přečtení i komentáře pod receptem, které vám pomohou štrúdl upéct bezchybně.
Podívejte se ještě na další recepty na jablečné záviny a štrúdly. Pokud do nich použijete sladká jablka, nemusíte náplň ani přislazovat
Přejeme, ať se vám pečení povede.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře