Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na tažený štrúdl patřil mezi poklady našich babiček. Jednoduché levné těsto před rozvalováním potřebuje nechat odpočinout v teple, ale pak se s ním krásně pracuje. Dá se vytáhnout do velmi tenké vrstvy a naplnit spoustou nastrouhaných jablek.

Velkou úrodu jablek by bylo škoda nevyužít na ty nejlepší jablečné moučníky. Štrúdly patří k tomu nejoblíbenějšímu a receptů na ně je opravdu mnoho. Přesto je tažený štrúdl mezi nimi jedinečný a mnozí z nás si jej spojují ve vzpomínkách s dětstvím. Tenké těsto naše babičky vytahovaly na maximum, přitom se ale neroztrhlo, a poté ho bohatě naplnily, stočily a upekly v troubě dozlatova. Máme pro vás osvědčený recept na tuto dobrotu, můžete si ji s námi vyzkoušet podle názorného videa.

Jak udělat tažený štrúdl

Na tři nohavice si připravte 250 g hladké mouky, 1 lžíci cukru moučka, 40 g rozehřátého másla, 1 lžíci octa a 100 ml teplé vody. Do náplně použijete strouhaná jablka, skořicový cukr, rozinky namočené v rumu. Připravte si ještě papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu.

  1. Mouku a cukr prosejte na vál a přidejte rozehřáté máslo.
  2. Postupně přilévejte teplou vodu s octem. Na vále těsto zpracujte nejprve kulatým nožem a potom rukama, po chvíli vznikne hladké, pružné a nelepivé těsto. 
  3. Vypracované těsto zakryjte nahřátým kastrolkem a nechte ho asi půl hodiny odpočinout v teple. Těsto nenechte vystydnout, protože by v něm ztuhlo máslo a špatně by se s ním pak pracovalo.
  4. Tip 1: Teplo snadno udržíte, když těsto dáte do misky a postavíte pod něj hrnec s horkou vodou.
  5. Nahřáté těsto rozdělte na tři díly a každý z nich do tenka vyválejte a vytáhněte. Vytažení těsta dotenka je v tomto případě klíčem k úspěchu. Velikost každého plátu by měla být asi 35x30 cm, řiďte se ale podle velikosti plechu.
  6. Na plát těsta rozložte nastrouhaná jablka, posypte je skořicí nebo skořicovým cukrem a rozinkami. Poté štrúdl zabalte a přeneste na plech.
  7. Tip 2: Jablka můžete posypat strouhankou nebo mletým mákem. Štrúdl bude nejlépe chutnat až druhý den po upečení, tehdy se chutě náplně příjemně propojí.
  8. Zabalený štrúdl ještě potřete rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vajíčkem a upečte v předehřáté troubě na 220 °C pěkně dozlatova.

Přečtěte si kompletní recept na tažený štrúdl, doporučujeme k přečtení i komentáře pod receptem, které vám pomohou štrúdl upéct bezchybně.

Podívejte se ještě na další recepty na jablečné záviny a štrúdly. Pokud do nich použijete sladká jablka, nemusíte náplň ani přislazovat

Přejeme, ať se vám pečení povede.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli