Fazolkový prívarok

tejaja Kuchařka: tejaja

Zeleninová jídla 29 názorů

Suroviny

500 g zelené fazolky
2 lžice hladké mouky
1 dl mléka
2 lžice oleje
sůl
5 kuliček pepře
cukr
ocet
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Fazuľky narežeme na kúsky ( alebo použijeme mrazené ), zalejeme vodou tak, aby boli tesne zakryté, osolíme, pridáme korenie a uvaríme do mäkka.

  2. Na oleji opražíme do bleda múku, zalejeme mliekom a rozvaríme na hladko.

  3. Zápražku vlejeme do fazuľky a povaríme 10 min na slabom ohni.

  4. Prívarok musí byť hustejší, nesmie tiecť.

  5. Hotový prívarok odstavíme z ohňa a ochutíme cukrom a octom na príjemne sladkokyslo.

Poznámka

Prívarok podávame so zemiakmi a kúskom mäsa, opečenou klobáskou prípadne volským okom.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 33 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fazolkový prívarok

  • hospodyne hospodyne

    casino: vakuovačky nejrůznějších kvalit jsme měli už málem v domácím pravěku, když bylo potřeba najednou zabít padesát kuřat nebo při zabíjačkách. Dnes jsou samozřejmě různě vychytané strojovny. Jsem zvyklá stále něco vakuovat, manžel tvrdí, že mám největší spotřebu "igelitu" na severní polokouli. A sous vide? Móóc dobrý!

    Odpovědět

  • casino casino

    hospodyne:
    Máte vakuovačku?
    No, tak to jste napůl cesty k sous vide :yes::-):-K
    https://www.toprecepty.cz/recept/25591-steak-z-hov...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: To je velice šikovné ! Odpadá fůra práce s těmi těžkými nádobami s masem a bryndání kolem, když to otáčíš!:yes:

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: teď ale úplně odbočím. Když chceme v létě udit jen tak na chuť pár kousků, naložené maso zavakuuji a uložím do lednice. Mám s tím jen nejlepší zkušenosti, ještě nikdy se nestalo, že by maso nějak zavánělo a pod. Nepoužíváme lák, nakládáme jen do soli a česneku.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    casino: Jasné, nechcela som to písať odborne, ale laicky, aby to pochopil každý. ;-)
    Mikrotén jednoducho na mrazenie nie je dobrý, mraziace sáčky sú výborné, mám to odskúšané už roky. Tu sa neoplatí šetriť, ostatne sáčky umyjem a použijem opakovane. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    " Mikrotén nie je dobrý, obsah v mrazáku vysychá."
    Jj, v podstatě vysychá, ale reálně se voda vyloučí mrazem (princip lyofilizace). Do jisté míry to lze omezit ponořením sáčku s obsahem do vody a sáček uzavřít až po vytlačení vzduchu. A kdo má vakuovačku, tak vzduch odsaje takřka do mrtě a má po starostech s úbytkem vody :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Ja umyjem to, čo idem mraziť a nechám voľne vyschnúť na tácke v kuchyni. Potom nasypem do mraziaceho sáčku a strčím do mrazáku. Mikrotén nie je dobrý, obsah v mrazáku vysychá. :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Já mrazím na tácku, na to mám volnou poličku v mrazáku , mrazím tam i zákusky a dorty. Potom ovoce nebo zeleninku nasypu do malých krabiček s dobře uzavíratelným víčkem ,nebo do mikrotenu a ještě do krabičky! Moc nemrazím , kromě švestek a fazolek. A švestky jsem mrazila jenom proto, že se mi nepodařilo je zavařit, všecko asi 12 pohárů švestek jenom s cukrem - polotovar do koláčů se mi zkazilo. Tak jsem byla naštvaná, nikdy se mi nic nezkazilo v takovém množství a ze dvou várek švestek !;-( Škoda práce, už budu mrazit i švestky!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Vyskúšaj, mrazím koreňovú zeleninu, fazuľky, cukety, tekvice, mangold, ten mixujem ako špenát, ale aj drobné ovocie, ktoré pozberám. Nič neblanšírujem. Len opakujem, kúpiť sáčky na mrazenie. ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Já to bez blanšírování, ani nezkusila mrazit, přiznám se!:-O Myslela jsem, že ty kupované páchnou a jsou hnusné proto, že nejsou blanšírovány. Možná chytnou ten hrozný odér v mrazírně, nevím. V létě zkusím ,aspoň jeden balíček. Uvidíme. :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Veronika, ja nikdy žiadnu zeleninu pred mrazením neblanšírujem. Umyjem, nakrájam alebo mrazím fazuľky celé, podľa odrody a použitia. Fazuľky sú ako čerstvé, iba to skutočne chce mraziť do sáčkov určených na mrazenie. Žiadny mikroténový alebo igelitový sáčok. Kupujem ich v IKEA alebo v Tescome.
    https://eshop.tescoma.sk/vrecka-na-potraviny-4food...
    Roky to tak robím so všetkou zeleninou. ;-):-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: U nás fazolky bez kopru , taky ne. Jenom jako příloha , opečené na másle , to manžel miluje a zbaští toho hromady a dokonce si je sám obere v zahrádce!:-O

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    rebeka: Já si fazolky pěstuju v zahrádce, blanšíruju a mrazím! Začala jsem s tím asi před třemi roky, protože ty mražené z obchodu mi něčím páchly ! U nás je to naopak, moje polovička , miluje fazolky v každé podobě a když uvidí jak si beru z mrazáku fazolky tak, hlídkuje v kuchyni, a "dohlíží na jejich správnou úpravu" a každých deset minut se ptá, jestli se už dovařili !:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Já si myslím, že hlavní je, ať se to dá sníst! To je to nejdůležitější ! Podívejte na Číňany, jaké exotické názvy jídel , vyprudili , já prívarok , nebo omáčku neřeším , já je baštím - :-D:-D<3<3 oba stejně s kouskem masa , chlebem, knedlíkem !<3a Mňam.:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Ano , tam sa to používa! V hovorovej reči, veľmi sporadicky, ak vôbec! Tak prísne rozlišovanie omáčok , ako vo francúzskej kuchyni, nie je v strednej Európe obvyklé.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: prívarok privarok zo zelenej fazulky fazulovy privarok bramborový prívarok fazulkovy privarok fazulka na zeleno fazulky na smetaně fazulovy privarok zo zelenej fazulky zeleny fazulovy privarok zelena fazulka zelená fazuľka prívarok strukovy privarok fazulka na smetaně luskový prívarok privarok zo zelenej faulky fazolkovy přívarek privarok z fazulovych luskov zelené fazole na smetaně prívarok zelené lusky zelenéfazuľky privarok

Zapomněl/a jsem heslo