Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přinášíme snadný recept na lahodné letní osvěžení v podobě třešňového kompotu, který si jistě zamilujete. Kompot využijeme na mnoho způsobů - je skvělý samotný, se šlehačkou, zmrzlinou, ale také se hodí do moučníků.

Jednou z možností, jak nejlépe uchovat úrodu třešní na zimu, je výroba domácího kompotu, která je jednoduchá. Máme hned několik možností, jak kompoty zavařit, aby bez úhony přežily do další sezóny. Třešňový kompot si poté vychutnáváme vychlazený v letních dnech, přidáváme ho do limonád, palačinek, jogurtů, jako přílohu ke slaným pokrmům nebo do bublanin a oblíbených moučníků

Jak udělat třešňový kompot

Úroda třešní má krátkou sezónu, proto jsou domácí zavařeniny čím dál oblíbenější. Zároveň jsou kompoty chutnější, doslazené tak akorát a z vlastních poctivých zdrojů. Podle chuti můžeme přidat oblíbené koření v podobě skořice nebo hřebíčku. A jak na to? 

  1. Na 1 dávku třešňového kompotu potřebujete: třešně zbavené stopek (asi 700–1000 g), 1 litr vody a 300 g krystalového cukru. 
  2. Třešně důkladně propláchněte studenou vodou a naplňte do čistých zavařovacích sklenic. Třešně neutlačujte a množství dejte asi 2 cm pod okraj sklenice. 
  3. V hrnci svařte vodu s cukrem.
  4. Třešně zalijte horkým nálevem, důkladně otřete hrdla sklenic a dobře uzavřete víčkem
  5. Pro zavařování v horkovzdušné troubě vyskládejte sklenice s rozestupy na vyšší plech vyložený utěrkou, zalijte horkou vodou do výšky 2–3 cm a menší sklenice zavařujte na 250 °C asi 8 minut, větší přibližně 10–12 minut. 
  6. Všechny sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout. 
  7. Správně zavařené sklenice by měly mít vypouklá víčka směrem dovnitř a při poklepání by se neměl ozvat dutý zvuk
  8. Kompoty skladujte nejlépe v suchém chladném sklepě nebo spíži. 

Třešňový kompot si můžete jednoduše udělat také podle našeho videonávodu, kde názorně uvidíte celý postup krok za krokem i se zavařováním v troubě. 

Komentáře

Další tipy a triky