Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez cukrového rozvaru se některé cukrářské výrobky zkrátka neobejdou. Budete ho potřebovat například k přípravě kremrolí nebo máslového krému, ale i jiných zákusků. Podívejte se na čtyři možné způsoby přípravy.

Pokud jste o cukrovém rozvaru ještě neslyšeli, nevěste hlavu – kuchaři a cukráři se učí celý život. Jisté je, že lze rozvar připravit i doma, takže stačí jen sehnat cukrářské očko a pustit se do toho.

Čtyři stupně přípravy cukrového rozvaru

Jde vlastně jen o zajímavý chemický proces. Tak hurá na pokus:

  1. Do hrnce nasypeme 250 g cukru, nalijeme 250 ml vody a zahříváme na prudším ohni na teplotu 118 ºC. Směs nemícháme, jen kastrol nakláníme.
  2. Cukr, který ulpívá na stěnách kastrolu, stíráme štětcem namočeným ve vodě.

1. stupeň rozvaření – slabá nit

Kapku cukerného rozvaru dáme mezi prsty a ty oddalujeme od sebe. Nitka mezi prsty se hned trhá.

2. stupeň rozvaření – silná nit

Při oddálení prstů se mezi nimi vytvoří silnější nit, která nepraskne.

3. stupeň rozvaření – na bublinu

Do rozvaru vložíme očko a foukneme do něj jako do bublifuku. Pokud se vytvoří bublina, je cukr správně svařený.

4. stupeň rozvaření – na řetěz

Budete-li nyní foukat do očka, budou odlétávat malé spojené bublinky, jakýsi bublinový řetěz.

Příště už si budete s cukrovým rozvarem určitě vědět rady.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky