Jak připravit cukrový rozvar. Je to snadné a rychlé. Videonávod poradí
Bez cukrového rozvaru se některé cukrářské výrobky zkrátka neobejdou. Budete ho potřebovat například k přípravě kremrolí nebo máslového krému, ale i jiných zákusků. Podívejte se na čtyři možné způsoby přípravy.
Pokud jste o cukrovém rozvaru ještě neslyšeli, nevěste hlavu – kuchaři a cukráři se učí celý život. Jisté je, že lze rozvar připravit i doma, takže stačí jen sehnat cukrářské očko a pustit se do toho.
Čtyři stupně přípravy cukrového rozvaru
Jde vlastně jen o zajímavý chemický proces. Tak hurá na pokus:
- Do hrnce nasypeme 250 g cukru, nalijeme 250 ml vody a zahříváme na prudším ohni na teplotu 118 ºC. Směs nemícháme, jen kastrol nakláníme.
- Cukr, který ulpívá na stěnách kastrolu, stíráme štětcem namočeným ve vodě.
1. stupeň rozvaření – slabá nit
Kapku cukerného rozvaru dáme mezi prsty a ty oddalujeme od sebe. Nitka mezi prsty se hned trhá.
2. stupeň rozvaření – silná nit
Při oddálení prstů se mezi nimi vytvoří silnější nit, která nepraskne.
3. stupeň rozvaření – na bublinu
Do rozvaru vložíme očko a foukneme do něj jako do bublifuku. Pokud se vytvoří bublina, je cukr správně svařený.
4. stupeň rozvaření – na řetěz
Budete-li nyní foukat do očka, budou odlétávat malé spojené bublinky, jakýsi bublinový řetěz.
Příště už si budete s cukrovým rozvarem určitě vědět rady.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Jak udělat čaj z pampelišky a k čemu se používá. Naše babičky to uměly
Hovězí na houbách podle ČSN: Šťavnatá česká klasika s úžasnou houbovou chutí a vůní je nejlepší z čerstvých hub
Komentáře