Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený bůček je lahůdka, která si získává srdce milovníků poctivého masa. V článku se dozvíte, jak ho správně připravit a jaké varianty stojí za vyzkoušení. Dáváte přednost klasice nebo rádi experimentujete s exotickým kořením?

Pečený vepřový bůček patří mezi jídla, která potěší nejen svou bohatou chutí, ale i lákavou vůní a křupavou kůrkou. I když je bůček tučným masem, při správné přípravě se tuk krásně vypeče a výsledné jídlo bude neuvěřitelně šťavnaté. Právě díky své univerzálnosti je pečený vepřový bok oblíbený v mnoha kuchyních. 

Jak připravit vepřový bůček

Bůček se hodí nejen jako hlavní chod k bramborám, knedlíkům a zelí, ale i jako základ pro obložené chlebíčky i studené mísy.

  • Ideální je čerstvý, ne příliš prorostlý kousek masa s rovnoměrně rozloženým tukem. Tuk není nepřítel - právě ten dodá masu chuť a zajistí šťavnatost při pečení. Pokud plánujete udělat křupavou kůži, vybírejte bůček s nepoškozenou a čistou kůží.
  • Tradiční česká verze pečeného bůčku spoléhá na jednoduchost. Maso se osolí, opepří, okoření kmínem a peče se pomalu v troubě - často s cibulí a trochou vody nebo piva. Pomalé pečení při nižší teplotě zajistí, že tuk se vypeče, maso změkne a povrch se krásně opeče. 
  • Pokud chcete zkusit něco netradičního, inspirujte se asijskou kuchyní. Marináda z medu, sójové omáčky, česneku a zázvoru dodá masu exotický nádech a příjemnou sladko-slano-pikantní chuť. Bůček se nejprve marinuje, poté pomalu peče nebo dusí a nakonec rychle zapeče pro vytvoření kůrky. Skvěle chutná s jasmínovou rýží a čerstvými bylinkami.
  • Zbylý bůček lze skvěle využít i studený. Nakrájený na tenké plátky poslouží jako součást obložených mís, chlebíčků nebo domácích sendvičů. S čerstvou zeleninou a hořčicovým dresinkem vytvoříte výtečný oběd do práce nebo pohoštění pro návštěvu.

Pečený bůček je důkazem, že i jednoduché jídlo může nabídnout neodolatelnou chuť. Ať už si jej připravíte podle tradičního receptu nebo dáte přednost orientálním chutím, vždy si vychutnáte maso, které je měkké, šťavnaté a na povrchu krásně křupavé.

Komentáře

Další tipy a triky