Jak upéct obrácený švestkový koláč? Tento moučník zmizí z talíře rychlostí blesku
Švestkové období je tady a s ním i pečení sladkých moučníků. Voňavé koláče se švestkami a s lahodnou vůní po skořici nám pomalu začínají připomínat blížící se podzim. Inspirujte se tímto obráceným koláčem a vychutnejte si lahodnou švestkovou dobrotu..
Švestky patří mezi velmi oblíbené druhy ovoce, se kterými vykouzlíte mnoho skvělých pokrmů. Báječně se hodí do sladkých moučníků, ale využijete je i do slaných pokrmů nebo z nich uvaříte skvělá sladká povidla. Uvidíte, že obrácený koláč si zamiluje celá rodina.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct obrácený koláč
Obrácený švestkový koláč s krémem je osvědčený moučník, jehož příprava nezabere příliš mnoho času.
Na jeden plech o rozměru 30x40 cm budete potřebovat
- Nejprve vyložte plech pečicím papírem, důkladně pomažte máslem a vysypejte cukrem.
- Švestky odpeckujte a poté nakrájejte na měsíčky, které hustě narovnáte na pocukrovaný plech. Podle kyselosti případně ještě švestky pocukrujte.
- Nyní oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, do které přikapávejte postupně olej i teplou vodu.
- Dále zašlehejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Na závěr přimíchejte také vyšlehaný sníh z bílků.
- Připravené těsto rozetřete na švestky a vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu 30 minut.
- Po upečení nechte chvíli vychladnout a obraťte na druhý plech - postupujte tak, aby byly švestky nahoře. Poté opatrně z koláče stáhněte pečicí papír. Povrch můžete podle chuti posypat vanilkou.
- Nyní uvařte hustý krém z mléka, obou cukrů a pudinkových prášků. Na závěr přilijte rum a do horkého krému zašlehejte máslo. Krém nechte chvíli chladnout a pak ho rozetřete na koláč.
Pro začátečníky máme snadný videonávod, který je provede přípravou krok za krokem. Švestky dodají moučníku lahodnou nakyslou chuť, ale připravit jej můžete i bez krému, stačí na každou porci přidat pouze kopeček šlehačky.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře