Zázvorky: Cukroví s jemně pikantní chutí, s jehož přípravou vám pomůže videorecept
Zázvorky jsou tradičním vánočním cukrovím, které dostalo název podle pikantního zázvoru, který obsahují. Typické jsou svou příjemně kořeněnou chutí, která příjemně a lehce zaštípe na jazyku.
S pečením zázvorek se začíná hned první adventní neděli. Potřebují totiž čas na změknutí, podobně jako perníčky. Zázvorky mají tvar podobající se kořenu zázvoru, můžete ale použít i jiná vykrajovátka. Je dobré zvolit vykrajovátka, která mají pravidelný tvar a žádné úzké výčnělky. Mohlo by se stát, že by se tvar nepropekl stejně a úzké části by se připálily. S přípravou pomůže videorecept v úvodu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit zázvorky
K přípravě zázvorek potřebujete 280 g cukru moučka, 280 g hladké mouky (případně přisypat více mouky podle potřeby), 2 vejce, 2 žloutky a lžíci sušeného mletého zázvoru.
- Vejce s žloutky a cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte zázvor a mouku a vypracujte těsto.
- Vyválejte vyšší těsto (cca 5 mm) a vykrájejte požadované tvary.
- Tvary dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je schnout přes noc. Další den uvidíte, jak zázvorky krásně vyběhly.
- Druhý den dejte zázvorky do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 5 minutách teplotu snižte na 160 °C a pár minut je dopečte. Dejte pozor, abyste zázvorky nenechali v troubě příliš dlouho.
- Hotové zázvorky nechte v uzavřené nádobě v chladu uležet.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře