Jak upéct tvarohovou bábovku? Zkuste vláčnou a nadýchanou podle hrnkového receptu
Bábovky jsou oblíbeným moučníkem, a to především kvůli neuvěřitelně jednoduché přípravě a variabilitě, dají se totiž připravit na mnoho způsobů. Tentokrát si upečeme bábovku s tvarohem, díky kterému je bábovka jemnější a vláčnější.
Bábovka nejenže provoní domácnost, ale také navodí domácí pohodu. Je to moučník k nedělní kávě, pro posezení na chalupě, ale i k slavnostní příležitosti. Přinášíme jednoduchý recept na tvarohovou bábovku, která je oproti suchým třeným těstům daleko více šťavnatější, a to i několik dní, to už se však dávno sní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct tvarohovou bábovku
Na tvarohovou bábovku potřebujeme jen základní suroviny a zvládneme ji bez složitého postupu a vážení, protože vše odměříme hrníčkem. A jak na to?
- Na hrnkovou tvarohovou bábovku potřebujete: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh z vaničky (250 g), 3 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 250 g Hery (nebo másla), mléko dle potřeby, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání.
- Bábovkovou formu důkladně vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
- Žloutky, změklé máslo (nebo Heru) a cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a podle hustoty také trochu mléka.
- Nakonec přidejte po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva a poté lehce vmíchejte sníh.
- Těsto nalijte do připravené formy a vložte do rozehřáté trouby na 160–165 °C a pečte po dobu asi 50 minut, správné propečení vyzkoušejte pomocí špejle.
- Po vytažení z trouby nechte bábovku 10 minut stát na lince a poté ji opatrně vyklopte. Před servírováním povrch zlehka posypejte cukrem.
Tip: Pro lahodné aroma můžete do těsta přidat nastrouhanou citronovou kůru a trochu rumu.
Tip 2: Pro tradiční mramorování přidejte do části těsta kakao.
Upečenou bábovku můžete před servírováním zlehka posypat cukrem. Za vyzkoušení také rozhodně stojí lahodná podzimní variace v podobě tvarohovo-jablkové bábovky.
Komentáře