Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovky jsou oblíbeným moučníkem, a to především kvůli neuvěřitelně jednoduché přípravě a variabilitě, dají se totiž připravit na mnoho způsobů. Tentokrát si upečeme bábovku s tvarohem, díky kterému je bábovka jemnější a vláčnější.

Bábovka nejenže provoní domácnost, ale také navodí domácí pohodu. Je to moučník k nedělní kávě, pro posezení na chalupě, ale i k slavnostní příležitosti. Přinášíme jednoduchý recept na tvarohovou bábovku, která je oproti suchým třeným těstům daleko více šťavnatější, a to i několik dní, to už se však dávno sní. 

Jak upéct tvarohovou bábovku

Na tvarohovou bábovku potřebujeme jen základní suroviny a zvládneme ji bez složitého postupu a vážení, protože vše odměříme hrníčkem. A jak na to?

  • Na hrnkovou tvarohovou bábovku potřebujete: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh z vaničky (250 g), 3 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 250 g Hery (nebo másla), mléko dle potřeby, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání. 
  1. Bábovkovou formu důkladně vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. 
  2. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh
  3. Žloutky, změklé máslo (nebo Heru) a cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a podle hustoty také trochu mléka. 
  4. Nakonec přidejte po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva a poté lehce vmíchejte sníh
  5. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do rozehřáté trouby na 160–165 °C a pečte po dobu asi 50 minut, správné propečení vyzkoušejte pomocí špejle
  6. Po vytažení z trouby nechte bábovku 10 minut stát na lince a poté ji opatrně vyklopte. Před servírováním povrch zlehka posypejte cukrem. 

Tip: Pro lahodné aroma můžete do těsta přidat nastrouhanou citronovou kůru a trochu rumu

Tip 2: Pro tradiční mramorování přidejte do části těsta kakao. 

Upečenou bábovku můžete před servírováním zlehka posypat cukrem. Za vyzkoušení také rozhodně stojí lahodná podzimní variace v podobě tvarohovo-jablkové bábovky

Komentáře

Další tipy a triky