Jak uvařit červenou řepu? Vždy vybírejte ten nejšetrnější způsob
Červená řepa patří mezi kořenovou zeleninu. Vyniká svou výraznou barvou a je ceněná pro své zdravotní a výživové benefity. Když k tomu připočteme ještě nízkou cenu, je nám jasné, že by se měla na našem talíři objevovat častěji.
Červená řepa je výbornou surovinou do pomazánek, salátů a polévek. Uplatní se i v různých dalších jídlech, dokonce i v moučnících. Jde jen o to naučit se s touto krásně zbarvenou a hodnotnou zeleninou pracovat, aby byla pro rodinu přijatelná a dokonce lákavá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vařit či nevařit řepu
Červená řepa je vhodná k použití zasyrova i po tepelné úpravě.
- Zasyrova ji používáme především do salátů a pomazánek, nejprve ji vždy najemno nastrouháme. Skvěle se hodí i k odšťavnění, výtečně chutná v kombinaci s mrkví a jablky.
- Tepelná úprava nabízí celou řadu možností dalšího využití řepy. Řepu můžeme uvařit ve vodě nebo v páře, případně upéct v troubě. Vaření ve vodě je nejběžnější, vaření v páře šetrnější a pečení na plechu je nejen šetrné, ale také zvýrazňuje a vylepšuje chuť řepy.
Jak se vaří červená řepa
Řepa je poměrně velká, proto pokud ji vaříme v celku, přizpůsobíme dobu vaření velikosti jednotlivých kusů. Současně vaříme řepy podobné velikosti, aby byly všechny kusy uvařené zároveň. Ukázku vaření můžete zhlédnout v úvodním videu.
- Bulvy zbavíme listů, ale kořínky a vršky neodkrajujeme. Z řepy ani nic nevykrajujeme a už vůbec ji neloupeme, protože by z ní zbytečně vytékala cenná šťáva.
- Očištěnou řepu umyjeme a zbavíme ji zbytků zeminy.
- Pak ji dáme do chladné vody, kterou můžeme trochu osolit. Řepa musí být celá ponořená.
- Poté řepu vaříme až do změknutí při mírné teplotě. Doba vaření je přibližně 45–90 minut. Správné změknutí poznáme vpíchnutím špejle.
- Jakmile řepa změkne, hned ji ochladíme ve studené vodě a oloupeme; jde to velmi snadno a bez zbytečných ztrát.
- Tip: Chcete vaření řepy urychlit? V tom případě ji nejprve oloupejte a nakrájejte. Počítejte ale s tím, že část šťávy a výrazné barvy se vyluhuje do vody. Vaření nakrájené nebo nastrouhané řepy je samozřejmostí při vaření polévky (boršče), ale ne při vaření řepy do salátu či pomazánky.
Po uvaření bulvy zpracujeme podle potřeby, skvělé jsou do pomazánek a salátů. Po nakrájení na kostičky můžeme dát řepu do sklenic a zavařit.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře