Jak péct červenou řepu v troubě? Po upečení chutná skvěle. Nejlepší jsou z ní saláty a pomazánky, ale hodí se i k zavařování
Pečená řepa je známá tím, jak je zdravá, ale možná ještě neznáme ty nejchutnější způsoby zpracování. Dá se jíst syrová - připravují se z ní šťávy, saláty a pomazánky. Můžeme ji vařit (buď ve vodě nebo v páře) a také péct. A na pečené řepě si opravdu pochutnáme.
Pečení je pohodlný způsob přípravy řepy, sice zabere více času, ale jedná se o čas, po který se řepa sama peče v troubě. Z hlediska pracnosti je pečení řepy velmi snadné, jedná se o postup, který zvládnou i začátečníci a výsledek bude výborný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct celou červenou řepu
Celá červená řepa se po upečení používá stejně jako vařená řepa. Je vhodná do salátů a pomazánek, do polévek nebo i do sladkého těsta. Nakrájenou na plátky ji stačí pokapat olivovým olejem, dochutit mletým pepřem, posolit, přidat snítku tymiánu a pár kapek Balsamica. Přizdobit listovým salátem nebo rukolou, doplnit vlašskými ořechy (nejlépe předem namočenými) a plátky sýra - vhodný je např. kozí, mozzarella nebo balkánský. K této pochoutce stačí pečivo.
- Řepu dobře omyjeme a ponecháme jí oba konce (kořínek i vršek), pouze odlomíme listy.
- Neloupeme je a snažíme se nepoškodit slupku, aby z řepy při pečení zbytečně neunikala šťáva.
- Na jednu porci bohatě stačí jedna větší řepa.
- Řepy narovnáme na plech a přikryjeme alobalem.
- Necháme je péct v předem dobře vyhřáté troubě při teplotě přibližně 200–220 °C.
- Aby řepy změkly, potřebují delší čas - asi 1–2 hod. - záleží na velikosti řepy.
- Správnou propečenost zjistíme ostrým nožíkem.
- Po vytažení z trouby řepu necháme pár minut stát, půjde pak lépe loupat.
- Po oloupání ji dále zpracujeme. Upečená červená řepa se může využít i k zavařování do sklenic.
Vyzkoušejte také pečení červené řepy v alobalu.
Jak péct nakrájenou červenou řepu
Řepu nejprve očistíme a oloupeme, poté ji nakrájíme buď na plátky nebo kostky. Při pečení ji můžeme kombinovat s další zeleninou, často s dýní hokkaido a cibulí. Vhodné jsou i brambory. Dochutíme oblíbeným kořením, pokapeme olejem, posolíme a upečeme do změknutí. Při podávání lze doplnit sýrem.
Ne každý už červenou řepu ochutnal v těch nejoblíbenějších úpravách. Pečená řepa patří mezi ně - rozhodně stojí za vyzkoušení a možná pak budeme patřit mezi ty, kteří na řepu nedají dopustit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 22 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Jak péct červenou řepu v alobalu. Postup je snadný a výsledek výborný. Vyzkoušejte oblíbené recepty
Jak správně vařit červenou řepu. Názorné video ukáže, jak postupovat, aby z řepy zbytečně nevytékala šťáva
Jak se zavařuje červená řepa? Je to jednoduché, snadno si připravíme zásobu na celou zimu
Komentáře