Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zřejmě nejoblíbenější snídaňovou kaší je kaše ovesná, přesto je vhodné občas trochu změnit jídelníček a vyzkoušet i jiné možnosti. Mezi další chutné varianty patří kaše rýžová, pohanková a třeba právě jáhlová. Provedeme vás její jednoduchou přípravou.

Jáhly si nesou trochu pošramocenou pověst kvůli občasné hořkosti. Zásadně používáme čerstvé a pěkné jáhly. Nenakupujeme je na delší dobu a skladujeme je v suchu a chladnu, v uzavřeném obalu. Některé suché potraviny jsou sice trvanlivé, ale jáhly si raději kupujeme čerstvé. Osvědčeným postupem, který by měl předejít případné hořkosti, je spařit jáhly několikrát horkou vodou. Vodu ke spařování je nejrychlejší ohřát v rychlovarné konvici.

Jak uvařit jáhlovou kaši

Na 4 porce kaše budete potřebovat 200 g jáhel, 40 g sušeného rostlinného mléka (např. ovesné nebo sójové) a 600 ml vody. Dále si připravte 1 jablko, 1 banán a 20 g rozinek. Na ozdobení můžete použít např. strouhaný tvaroh, sekané ořechy a mletou skořici.

  1. Nejprve jáhly 3 x spařte vroucí vodou.
  2. Poté je dejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte sušené mléko.
  3. Tip: Základní pravidlo zní - na 1 díl jáhel dejte 3 díly tekutiny.
  4. Vařte za občasného míchání 10 minut při mírné teplotě.
  5. Pak přidejte nakrájený banán a nastrouhané jablko.
  6. Dále vařte dalších 5–10 minut, až do zhoustnutí kaše. 
  7. Na závěr do kaše vmíchejte rozinky a kaši odstavte. 
  8. Rozdělte ji na talíře, každý strávník si svou porci ozdobí sám tak, jak mu chutná nejlépe.
Kompletní recept si přečtěte pod názvem "jáhlová kaše" a doporučujeme vyzkoušet i další jáhlové recepty z našeho receptáře.

Nejlepší jáhlová kaše

Máme pro vás ještě několik tipů a rad.

  • Jáhlovou kaši můžete vařit jen ve vodě, ale pokud použijete mléko, bude její chuť a konzistence krémovější. Takto uvařená kaše se bude hodit k ochucení nasladko. 
  • Vhodné je obyčejné mléko, ale také rostlinné mléko dá kaši příjemnou chuť a jemnou sladkost. Můžete použít sušené i krabicové rostlinné mléko, případně rostlinné mléko vlastní výroby.
  • K vaření kaše využijete pomalý hrnec, nebudete ji pak muset příliš hlídat.
  • Přidané ovoce kaši chuťově i výživově vylepší, skvělé je jakékoliv - čerstvé, sušené, kompotované i mražené. Vyberte krásně barevné ovoce, nejlépe více druhů.
  • K dochucení kaše použijte med, sladké sirupy, kakao, čokoládu, skořici a také karob. Vyzkoušejte i strouhaný kokos nebo mák.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře