Jak uvařit polévku z chřestu? Dokonalá polévka pro jarní dny si vás získá
Zelené či bílé výhonky jsou opravdovou delikatesou. Řeč je o chřestu, jarní zelenině, která má lahodně jemnou chuť a využíváme ji vařenou k omáčkám, grilovanou k masu, ale také do salátů nebo smetanových polévek.
V kuchyni využíváme jak chřest bílý, který se pěstuje pod zemí a je třeba jej loupat, tak i chřest zelený. Tuto zeleninu je třeba si užít, protože na rozdíl od jiných druhů není dostupná po celý rok. Poslední ochutnávku seženeme v obchodech přibližně do konce června. Sezónní chřest je skvělou příležitostí pro uvaření polévky, která je lehká přípravou i chutí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit polévku z chřestu
Na polévku můžeme zvolit bílý nebo zelený chřest, ale i kombinaci obou, záleží na našich preferencích. Na ozdobu polévky doporučujeme odložit si bokem pár chřestových hlaviček. A jak na to?
- Na 4 porce chřestové polévky potřebujete: 1 svazek zeleného chřestu, bílou část z menšího pórku, 1 šalotku, 1 lžíci hladké mouky nebo 3–4 brambory, 1/2 l smetany, 200 ml lehkého šumivého vína, máslo, olivový olej a podle chuti sůl, bílý mletý pepř, citrónovou šťávu a cukr.
- Chřest očistěte jemnou škrabkou. Ze slupek uvařte vývar s trochou cukru a citrónovou šťávou. Nechte vychladit a přeceďte.
- Z výhonků chřestu odlomte špičky, které odložte bokem a zbytek nakrájejte na kousky.
- Bílou část pórku a šalotku nakrájejte najemno a zpěňte na troše másla s olejem.
- Zasypte moukou nebo přidejte na kostičky nakrájené brambory. Osmahněte, zalijte chřestovým vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu.
- Přidejte nakrájený chřest a vařte za stálého míchání asi 20 minut.
- Přilijte víno, smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- Poté rozmixujte a přeceďte nebo propasírujte.
- Na másle osmahněte hlavičky chřestu a ozdobte jimi servírovanou polévku.
Chřestovou polévku jemnou jako hedvábí si můžete uvařit také podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře