Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelené či bílé výhonky jsou opravdovou delikatesou. Řeč je o chřestu, jarní zelenině, která má lahodně jemnou chuť a využíváme ji vařenou k omáčkám, grilovanou k masu, ale také do salátů nebo smetanových polévek.

V kuchyni využíváme jak chřest bílý, který se pěstuje pod zemí a je třeba jej loupat, tak i chřest zelený. Tuto zeleninu je třeba si užít, protože na rozdíl od jiných druhů není dostupná po celý rok. Poslední ochutnávku seženeme v obchodech přibližně do konce června. Sezónní chřest je skvělou příležitostí pro uvaření polévky, která je lehká přípravou i chutí. 

Jak uvařit polévku z chřestu

Na polévku můžeme zvolit bílý nebo zelený chřest, ale i kombinaci obou, záleží na našich preferencích. Na ozdobu polévky doporučujeme odložit si bokem pár chřestových hlaviček. A jak na to? 

  1. Na 4 porce chřestové polévky potřebujete: 1 svazek zeleného chřestu, bílou část z menšího pórku, 1 šalotku, 1 lžíci hladké mouky nebo 3–4 brambory, 1/2 l smetany, 200 ml lehkého šumivého vína, máslo, olivový olej a podle chuti sůl, bílý mletý pepř, citrónovou šťávu a cukr. 
  2. Chřest očistěte jemnou škrabkou. Ze slupek uvařte vývar s trochou cukru a citrónovou šťávou. Nechte vychladit a přeceďte. 
  3. Z výhonků chřestu odlomte špičky, které odložte bokem a zbytek nakrájejte na kousky. 
  4. Bílou část pórku a šalotku nakrájejte najemno a zpěňte na troše másla s olejem.  
  5. Zasypte moukou nebo přidejte na kostičky nakrájené brambory. Osmahněte, zalijte chřestovým vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. 
  6. Přidejte nakrájený chřest a vařte za stálého míchání asi 20 minut
  7. Přilijte víno, smetanu a dochuťte solí a pepřem. 
  8. Poté rozmixujte a přeceďte nebo propasírujte. 
  9. Na másle osmahněte hlavičky chřestu a ozdobte jimi servírovanou polévku. 

Chřestovou polévku jemnou jako hedvábí si můžete uvařit také podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky