Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody patří k nejoblíbenějším druhům ovoce a velkou výhodou je, že si chutné plody snadno vypěstujeme i na malé zahrádce. Skvělé je i to, že jahodníky první plody přinesou brzy po výsadbě a nemusíme na ně čekat tak dlouho, jako u většiny ovocných druhů. Kvalita sklizených plodů závisí i na správné sklizni.

Jahody jsou velmi choulostivé a po sklizni nevydrží dlouho. Vyžadují opatrné zacházení a šetrnou sklizeň. I když jsou některé odrůdy méně choulostivé a citlivé na otlaky, přesto pro všechny jahody platí, že jsou určené k brzké spotřebě. Měli bychom je spotřebovat nejpozději následující den po sklizni. Při delším skladování se rychle snižuje jejich kvalita.

Jak správně sbírat jahody

Máme pro vás několik tipů, jak při sběru jahod postupovat.

  1. Jahody by měly být před sklizní dobře vyzrálé, takové jsou nejchutnější. Plody často bývají na horní straně červené, ale na spodu bledé. Pokud mají plody už jen světlou špičku, do druhého dne po utržení obvykle zcela zčervenají. Nicméně celá polovina světlé jahody už zůstane bledá. 
  2. Při sklizni jahodám ponecháme kališní lístky a uštípneme opatrně krátkou stopku. Děti často trhají jahody bez stopek, ale plody se pak brzy kazí.
  3. Při trhání jahod jsme opatrní, abychom neutrhli s červenou jahodou také zelené. Zbytečně bychom se tak připravili o další plody.
  4. Při sběru často najdeme jahody napadené plísní, zvlášť při deštivém počasí. Vždy je také utrhneme a dáme do nádoby s odpadem. Pokud je ponecháme na rostlinách, plíseň se bude velmi rychle šířit a napadne další plody.
  5. Jahody jsou lákavé pro ptactvo, proto často najdeme naklované plody. Pokud je to jen malé poškození, můžeme je odkrojit, ale často musíme takové jahody vyhodit. Částečnou ochranu před ptactvem poskytnou různé plašiče (např. větrníky) nebo "strašáci", postavení u jahodového záhonu.
  6. Na jahodách si s chutí pochutnají také slimáci, zvlášť když je vlhko. Takové jahody se už pro nás k jídlu nehodí a musíme je vyhodit. Poškozené plody na rostlinách nenecháváme.
  7. Jahody sbíráme do čistých nádob, mohou to být misky, košíčky nebo kyblíky. Rovnáme je opatrně, aby se zbytečně neotlačily - ideální je co nejnižší vrstva plodů. Pokud je to možné, vyhneme se zbytečnému přesypávání jahod.
  8. Jahody sbíráme buď brzy dopoledne, když oschne ranní rosa, nebo až odpoledne, když se blíží večer. Sběr v době poledního horka není vhodný, protože se v nádobách plody rychle zahřívají a brzy se pak kazí.
  9. Jahody není dobré sbírat těsně po dešti, protože jsou vlhké, často i od hlíny, a po natrhání mají krátkou trvanlivost. Nejlepší je jahody otrhat ještě před deštěm nebo je po dešti před sběrem nechat oschnout. Pokud natrháme vlhké jahody, co nejdříve je zpracujeme nebo alespoň rozložíme, aby oschly.
  10. Natrhané jahody odneseme co nejdříve domů a rozložíme je opatrně do jedné vrstvy. Na jahody se výborně hodí cukrářské přepravky (tzn. plastové bedničky bez otvorů na dně) nebo tácky. Jahody ponecháme v chladnější místnosti a ve stínu. Co nejdříve je spotřebujeme nebo zpracujeme. 

Jahody jsou výborným ovocem do skvělých moučníků a nejrůznějších dezertů. Připravujeme z nich výborné koktejly a další dobroty. Podívejte se, jak připravit jahodový dezert do skleničky:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více