Čokoládová krájecí poleva se nehodí na cukroví, ale pro dorty je jako stvořená
Čokoládová poleva je hladká sladká směs, jejíž hlavní složkou je čokoláda spolu s jinými ingrediencemi, které jí dodávají požadované vlastnosti. Po ztuhnutí vytváří poleva na moučníku lesklou, pevnou, ale krájecí krustu.
Poleva na polévání a dekorování dortů musí být pevná, a přitom natolik měkká, aby jí při porcování lehce projel nůž. Křehká poleva při krájení praská a čokoládové střepy celý dort znehodnotí, ať je jakkoliv dobrý. Jak dosáhnout měkké polevy?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat krájecí čokoládovou polevu
Prvním krokem je rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Pak máme několik možností:
- Poleva se ztuženým tukem - do 100 g čokolády přidáme 50 g ztuženého tuku Omega a metličkou mícháme, dokud se nerozpustí a poleva není krásně hladká. Hodí se na dorty, ale i na polévání cukroví.
- Poleva s vařící vodou byla oblíbená v receptech na dorty a řezy našich babiček. Do horké čokolády se metličkou vmíchá vařící voda a rychlým prošleháváním se obě ingredience spojí v hladkou hmotu.
- Poleva se smetanou, neboli čokoládová ganache, se připravuje z horké smetany, ve které rozpustíme čokoládu. Pokud přidáváme smetanu až do rozpuštěné čokolády, musí být horká, jinak se směs srazí.
- Poleva s kysankou je snadná - do 100 g rozpuštěné čokolády vmícháme metličkou 200g kelímek zakysané smetany a hned nalijeme na moučník. Poleva rychle tuhne a dá se tak připravit na poslední chvíli.
- Poleva s máslem se používá velmi často - máslo však vmícháme k chladné čokoládě, která se teprve rozpouští. Pokud ho přidáme do horké čokolády, může se poleva srazit nebo bude mít matné mapy.
- Poleva s olejem nebo kokosovým tukem má výhodu v tom, že se poleva nesrazí. Na 100 g čokolády použijeme 1 lžíci oleje, který vmícháme do horké směsi a prošleháme metličkou.
Dno misky s čokoládou se nesmí dotýkat vodní hladiny. Sraženou polevu napravíme přidáním kousku másla, trochou horké smetany či vařící vody do rozpuštěné čokolády. Hrudky se rozpustí i díky důkladnému míchání. Jak na čokoládovou polevu se ztuženým tukem? Na recept od cukrářky se můžeme podívat ve videu:
Komentáře