Jak využít slupky z brambor? Jako jídlo, hnojivo, první pomoc nebo podpalovač
Brambory jsou zelenina, která je pro člověka za syrova nejedlá. Zralé brambory se žlutou dužinou bez zelených míst a klíčků většinou oloupeme, pokud je vaříme jako přílohu. Slupky jsou odpad, proto je vyhazujeme.
Tenoučké slupky z nových brambor jsou téměř nepoužitelné, protože se z nich jen seškrabují. Silnější slupky z brambor vydrhnutých kartáčem můžeme ještě dále použít, protože obsahují stejně výživné látky jako brambory samotné.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít syrové slupky z brambor
Slupky musíme před oloupáním z brambor vydrhnout kartáčkem:
- Čisté slupky osolíme a upečeme na plechu s pečicím papírem – získáme tak chutné bramborové chipsy. Stejně chutné budou i z mikrovlnné trouby. Opečené slupky můžeme nasypat na zeleninový salát.
- Slupky zapracujeme do kompostu nebo přímo pod rostliny, kde se rozpadnou a působí jako hnojivo. Voda ze syrových namočených slupek slouží k postřiku rostlin a květin jako hnojivo i k odpuzení slimáků a mšic.
- Syrovou slupkou ochladíme a dezinfikujeme drobné rány na kůži, které se pak rychleji hojí. Pigmentové skvrny a tmavé kruhy pod očima vyblednou, pokud je budeme potírat světlou stranou slupky.
- Syrovými slupkami vydrhneme kovové nádobí a vrátíme mu lesk - stejně jako zašlému porcelánovému nádobí a nerezovým příborům. Suché slupky působí jako podpalovač a při hoření dobře vyčistí komín. Také odstraňují z oblečení zelené skvrny od trávy.
Jak využít vařené slupky z brambor
Slupky po okrájení uvaříme v neosolené vodě doměkka:
- Slupkami a zbytky brambor se odjakživa krmila hospodářská zvířata a drůbež.
- Slupky zapracujeme do kompostu a do záhonů před výsadbou rostlin.
- Využijeme je při přípravě bramborové nebo zeleninové krémové polévky.
- Voda z uvařených slupek slouží k oplachu vlasů a ke zklidnění podrážděné kůže.
- Slupky, nasypané jako mulč kolem rybízu, malin a angreštu, podporují jejich růst.
- Scezená voda z uvařených brambor nebo slupek velmi pomáhá orchidejím.
- Čisté uvařené slupky pokrájíme na kousky, které orestujeme na pánvi a použijeme jako krutony do polévky nebo jako křupavý prvek do salátů.
Mohlo by vás zajímat
Syrové i vařené slupky, které už nemůžeme nijak využít, rozložíme na podnosy a usušíme je. V zimě je použijeme jako podpalovač, protože velmi dobře hoří, podobně jako šišky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře