Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šéfkuchař radí, jak využít bramborové slupky: Vylepší polévku i omáčku, ale jen, když si pohlídáme jednu zásadní věc
Zdroj: Toprecepty

Není to tak dávno, co českým internetem zahýbala aféra o bramborových slupkách, prodávaných údajně v jednom obchodním řetězci. Zpráva se sice ukázala jako falešná, ale rozvířila téma, zda jíst či nejíst bramborové slupky. Zeptali jsme se proto výživové specialistky i šéfkuchaře, jak a jestli vůbec slupky v kuchyni využívat.

Jak využít slupky a další zbytky?

Chipsy s bramborových slupek se staly v poslední době populárním tématem. Možná jste zaznamenali nedávno kauzu ohledně bramborových slupek, které měl zabalené prodávat jistý obchodní řetězec. I když šlo o nepravdivou zprávu, využít bramborové slupky při vaření zase není tak zcestné, jak se na první pohled může zdát.

Vždyť i celé brambory často vaříme a pečeme ve slupce a považujeme je pak za pochoutku. O takzvané americké brambory bývá mezi přílohami největší zájem a brambory si popela si jistě z dětství vybaví mnoho z nás. A konečně, rčení o tom, že nejvíc vitaminů se ukrývá pod slupkou, určitě také znáte. 

Slupky jako zdroj vlákniny

I když vyjádření o vitaminech není zřejmě tak úplně pravdivé a pokud nám jde pouze o vitaminy, je úplně jedno, zda sníme ovoce či zeleninu celé nebo oloupané, slupky rozhodně prospěšné jsou a i odborníci na výživu považují jejich loupání za zbytečnost.

„Slupky jsou bezva zdrojem vlákniny a když budou z kvalitních brambor nic proti nim nemám. Ostatně doma brambory připravujeme vždy jen se slupkou,“ říká pro Toprecepty známá specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Proč by se tedy bramborové slupky nemohly využít při vaření i samotné? S oblibou je používají třeba i v pražské restauraci Eska, kde se snaží aplikovat filozofii zero waste na mnoho pokrmů, které nabízejí. Zdejší šéfkuchař nám prozradil, že využití slupek má ale svá pravidla.

Jen před klíčením!

 Chipsy z bramborových slupek jsou v Esce ideální ozdobou místních specialit. „Bramborové slupky lze výborně smažit právě jako chipsy. Na smažení používáme brambory Madeleine, dobré jsou také Agria a Fontane,“ radí pro Toprecepty, šéfkuchař Esky Martin Štangl, ale zároveň i varuje.

„Říká se ale, že brambory se slupkou se konzumují do Vánoc. Potom začínají klíčit, což už není vhodné ke konzumaci. Na chipsy proto nevyužívejte naklíčené brambory. Chipsy by se také měly smažit na dobrém oleji, třeba na řepkovém,“ doporučuje Martin Štangl.

Chipsy ovšem nejsou jedinou specialitou, kterou zde z bramborových slupek připravují. „V Esce bramborové slupky sušíme a potom děláme bramborový vývar, který svaříme na omáčku, třeba do bramborových noků. Nebo se sušené bramborové slupky svaří se smetanou, přecedí a smetana se přidá do bramborové kaše, ta má pak mnohem větší sílu,“ dodává Štangl. 

Připravte si třeba tento bramborovo - česnekový krém

Chipsy pečené v troubě

Chipsy z bramborových slupek se připravují podobně jako klasické chipsy. Až tedy někdy budete připravovat třeba bramborovou kaši nebo knedlíky, zkrátka pokrm, u kterého je vhodné slupky z brambor oloupat, neváhejte a chipsy z bramborových slupek vyzkoušejte.

Z brambor bez slupek si můžete připravit třeba tyto vynikající bramborové placky podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více