Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ne vždy je odstraňování slupek u ovoce ku prospěchu věci.
Zdroj: freepik

Zelenina a ovoce patří do jídelníčku každého, komu záleží na jeho dobrém zdraví a kondici. Málokdo si ovšem uvědomuje, že se nechtěně zbavuje důležitých živin jen kvůli tomu, že odstraní slupku. Někdy ji přitom můžeme sníst, jindy použít jiným způsobem.

Strach z pesticidů

Zbavování se slupek z ovoce a zeleniny poslední dobou pramení převážně z obavy o zdraví. Množství pesticidů, které na plodinách zůstává, je totiž standardnímu konzumentovi skryto, a proto je pro něj nejbezpečnější cestou si ovoce či zeleninu oloupat. Ti „odvážnější“ zvolí pouze důkladné omytí, třeba za pomoci kartáčku. A dělají tak podle serveru Healthline dobře.

Zázračný meloun a kiwi

Slupky jsou totiž plné živin, mnohdy jich dokonce obsahují víc než samotné ovoce či zelenina. To je případ vodního melounu či kiwi. Ta první obsahuje zinek, draslík, hořčík, antioxidanty a vitaminy A a C. Když si  tedy pomocí odšťavňovače vytvoříte melounovou šťávu, máte jistotu, že prospějete svému zdraví. Slupka z kiwi je zase výborným zdrojem vlákniny, vitaminu E a kyseliny listové.

Jablko zásadně neloupané

Jablko se slupkou podle odborníků obsahuje až třikrát více vitaminu K, o 1,5 krát více vitaminu A a jednou tolik vitaminu C než loupané jablko. Navíc je tohle populární ovoce bohaté i na železo a vápník, které jsou skvělé pro zuby a kosti.

Bramborová slupka zase přináší organismu více vitaminu C, draslíku, hořčíku a fosforu. Tím podle webu The Indian Express pomáhá zrychlit metabolismus. Protože bramborové slupky působí antibakteriálně, jsou dobré i pro vaši pleť.

Pomeranč na mnoho způsobů

Obdobně působí i pomerančová kůra, jejíž bílou část můžete použít jako peeling k odstranění pupínků či černých teček. Pokud si kůru nastrouháte například do jogurtu nebo ji použijete při pečení, můžete si tím zlepšit zažívání a třeba odstartovat i redukci váhy. Pokud se rozhodnete pomerančovou kůru konzumovat „jen tak“, využijte vždy pouze bílou část a nakrájejte si ji na malé kousky, které budete později žvýkat.

Čaj na bolesti a bělení zubů

Cibulové slupky nemusejí sloužit pouze k obarvení vajec na Velikonoce nebo jako hnojivo na okurky. Blahodárné účinky mají i na lidský organismus. Například čaj ze slupek této zeleniny pomáhá při nachlazení a ulevuje od bolesti svalů.

Na živiny a sacharidy jsou zase bohaté slupky od banánů. Obsahují totiž vitaminy B6, B12, hořčík, draslík a protizánětlivé látky. Ty mohou pomoci při diabetu a snižují cholesterol. Údajně se dají použít i na bělení zubů. Stačit by měla pětiminutová „masáž“ zubů vnitřní stranou banánové slupky. Vždy je ovšem důležité používat pouze tu čerstvou, jinak může naopak uškodit.

Okurka, mrkev a vitamin A

Nesmí chybět ani osvědčená salátová okurka. Ta totiž kromě vody uvnitř nabízí benefity i ve slupce. Například vitamin K, prospěšný na kosti, nebo vitamin A, kterým zregenerujete váš zrak. Většinu důležitých látek najdete také ve slupce mrkve. Vitamin A a draslík patří mezi ty nejvýznamnější. Je tedy lepší u obou těchto druhů zeleniny věnovat více času jejímu omytí, než odstraňování slupky.

Zdroje informací:

healthline.com - Should You Peel Your Fruits and Vegetables?

indianexpress.com - 10 fruits and vegetable PEELS that are beneficial for overall health

kupi.cz - Jezte banán i se slupkou – je to velice zdravé a snadněji tak zhubnete

Zkuste si hned vyzkoušet naše rady v praxi a podle videoreceptu si udělejte výborný mrkvový salát:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více