Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby tvoří chuťově výraznou složku mnohých pokrmů. Můžeme je kromě sušení nebo zavaření také mrazit. Z důvodu bezpečného postupu však nemůžeme doporučit mražení syrových hub. Je nezbytné je před zamražením tepelně upravit.

V chybně zpracovaných houbách probíhají podobné procesy jako v mase. Dokonce se v nich mohou rozvinout procesy ohrožující zdraví a život strávníků, vzniká botulotoxin. Mražení skvěle uchová přirozenou vůni i chuť hub, a trochu práce při správném postupu za bezpečí strávníků určitě stojí.

Jak zamrazit houby

Houby k mražení je nutné tepelně upravit vařením (blanšírováním) nebo dušením.

Tepelná úprava hub vařením:

  • Plodnice hub nakrájejte na plátky nebo kousky a předvařte ponořením do vroucí vody se solí a špetkou kyseliny citrónové (pomůže uchovat barvu hub).
  • Tip: Větší množství hub vařte po částech, aby se proces nezpomaloval.
  • Po 4 minutách houby vylovte a prudce zchlaďte ponořením do studené vody.
  • Zcela zchladlé houby vložte do sáčků nebo krabiček v množství pro jednorázovou spotřebu
  • Uzavřete, označte a zmrazte. Neskladujte je déle než půl roku.

Tepelná úprava hub dušením:

  • Plátky nebo kousky osolte, nepatrně podlijte a zakryté na mírném ohni duste houby ve vlastní šťávě asi 4 minuty.
  • Pak přidejte malé množství tuku a duste ještě minutu.
  • Kastrol s houbami rychle zchlaďte ve studené vodě
  • Houby i se šťávou naplňte do krabiček v jednorázových porcích, označte a zmrazte. Opět neskladujte déle než půl roku.

Pozor, houby před přidáním do pokrmu nikdy nerozmrazujte. Vkládejte je zmrzlé a vařte nebo duste současně s pokrmem.

Mražené houby šikovně využijete i v pokrmu vepřové plátky na houbách a hlávkovém zelí podle našeho videoreceptu:

Zdroj: Karel Půhoný - Konzervace a ukládání potravin v domácnosti

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli