Připravit houby na bezpečné zamrazení můžete povařením nebo podušením
Houby tvoří chuťově výraznou složku mnohých pokrmů. Můžeme je kromě sušení nebo zavaření také mrazit. Z důvodu bezpečného postupu však nemůžeme doporučit mražení syrových hub. Je nezbytné je před zamražením tepelně upravit.
V chybně zpracovaných houbách probíhají podobné procesy jako v mase. Dokonce se v nich mohou rozvinout procesy ohrožující zdraví a život strávníků, vzniká botulotoxin. Mražení skvěle uchová přirozenou vůni i chuť hub, a trochu práce při správném postupu za bezpečí strávníků určitě stojí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zamrazit houby
Houby k mražení je nutné tepelně upravit vařením (blanšírováním) nebo dušením.
Tepelná úprava hub vařením:
- Plodnice hub nakrájejte na plátky nebo kousky a předvařte ponořením do vroucí vody se solí a špetkou kyseliny citrónové (pomůže uchovat barvu hub).
- Tip: Větší množství hub vařte po částech, aby se proces nezpomaloval.
- Po 4 minutách houby vylovte a prudce zchlaďte ponořením do studené vody.
- Zcela zchladlé houby vložte do sáčků nebo krabiček v množství pro jednorázovou spotřebu.
- Uzavřete, označte a zmrazte. Neskladujte je déle než půl roku.
Tepelná úprava hub dušením:
- Plátky nebo kousky osolte, nepatrně podlijte a zakryté na mírném ohni duste houby ve vlastní šťávě asi 4 minuty.
- Pak přidejte malé množství tuku a duste ještě minutu.
- Kastrol s houbami rychle zchlaďte ve studené vodě.
- Houby i se šťávou naplňte do krabiček v jednorázových porcích, označte a zmrazte. Opět neskladujte déle než půl roku.
Pozor, houby před přidáním do pokrmu nikdy nerozmrazujte. Vkládejte je zmrzlé a vařte nebo duste současně s pokrmem.
Mražené houby šikovně využijete i v pokrmu vepřové plátky na houbách a hlávkovém zelí podle našeho videoreceptu:
Komentáře