Mléčná karamelová zmrzlina

Merylas Kuchařka: Merylas

4 - 5 porcí Moučníky , Nepečené a mražené 4 názory

Suroviny

500 ml mléka
120-140 g cukru krupice
20 g vanilkového nebo karamelového pudinkového prášku (nebo Maizeny)
3 žloutky
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do rendlíku se silným dnem vsypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Zalijeme ho větší polovinou horkého mléka a karamel necháme mírně vařit, až se úplně rozpustí.

  2. Ve zbytku, ale studeného mléka, důkladně rozšleháme žloutky a pudinkový prášek. Vlijeme ke karamelovému základu a za stálého míchání necháme pozvolna cca 2 minuty provařit. Odstavíme a za občasného promíchání necháme zchladnout. Pomůžeme si studenou vodní lázní a pak ještě necháme důkladněji vychladit v chladničce.

  3. Studenou směs vlijeme do výrobníku zmrzliny a necháme zmrazit. Trvá to zhruba 35 minut. Ihned podáváme.

Poznámka

Recept pochází ze staršího sešitku věnovaného zmrzlině a jinému letnímu osvěžení. Mírně poupraveno. Hlavně cukr, v původním receptu bylo 200 g, já jsem dala 150 g, ale příště dám ještě o něco méně. Kdo má ale raději sladší, tak dá těch 150 g.

Použila jsem vanilkový pudink, ale šel by použít i karamelový. Nebo pak kukuřičný škrob - Maizena.

Pokud je zmrzlina z vařeného základu, tak ten musíme udělat v dostatečném předstihu, aby směs důkladně zchladla.

Pokud bych měla popsat konzistenci této zmrzliny, tak je taková hladká, sametová.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 157 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mléčná karamelová zmrzlina