Jak zavařit maso? Poradíme 3 způsoby, jak konzervovat syrové, dušené nebo pečené
Zavařování masa je skvělý způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost a mít ho dostatek k dispozici, když bude potřeba. Protože je již uvařené, hodí se k bleskové přípravě teplého jídla, ale můžete si ho dát třeba i jen s krajícem chleba.
Zavařování masa není v dnešní době příliš rozšířené. To je ale škoda, protože charakteristické chuti zavařeného masa nelze jinak docílit. Maso, které se vaří pomalu a dlouho ve vlastní šťávě, je dokonale měkké, má přírodní chuť a šťáva z něj je výtečná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zavařit můžeme maso syrové, dušené i pečené
Při zavařování je velmi důležitá čistota. Zavařovací sklenice i víčka musí být řádně umytá a opláchnutá horkou vodou.
- Syrové maso: Nakrájíme ho na kostky, osolíme, opepříme a dáme na 24 hodin do lednice. Druhý den natlačíme do sklenic, kde necháme 2–3 cm místo pod okrajem, a zalijeme 2 lžícemi převařené vody. Sklenice dobře uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce, který naplníme horkou vodou 2 cm pod víčko. Zahřejeme na 100 °C a tuto teplotu udržujeme ještě 1,5 hodiny. Necháme vychladnout a po 24 hodinách sterilujeme při 100 °C ještě jednu hodinu. Po vychladnutí skladujeme v chladu a temnu.
- Dušené maso: Krátce podušené, osolené maso vložíme do sklenic a zalijeme šťávou uvolněnou při dušení. Sklenice naplníme asi 2 cm pod okraj. Dobře utáhneme a opakovaně zavaříme.
- Pečené maso: Očištěné a pokrájené maso osolíme, opepříme, můžeme přidat česnek, cibuli i další koření. Podlijeme vodou a pečeme do poloměkka. Naplníme do sklenic, necháme 2 cm místa a zalijeme výpekem. Dobře utáhneme a opakovaně zavaříme.
Při zavařování masa použijeme víčka s červenou gumičkou, která jsou právě k tomu určená. Do masa lze přidat libovolné koření, podle vaší chuti, nicméně pokud se chystáte zavařené maso dál zpracovávat při vaření, může být koření spíše na škodu.
Komentáře