Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatové omáčky na těstoviny známe z jihoevropské, ale hlavně italské kuchyně. Základní omáčka Sugo pomodoro v zimě urychlí přípravu oběda. Může být i výchozí omáčkou k těm složitějším, jako je boloňská nebo arrabbiata.

Základem omáčky jsou plně vyzrálá rajčata, cibule, česnek a olej. Můžete ji doplnit bylinkami, okořenit nebo přisladit. Dochucení je plně ve vaší režii. Rajčata předem oloupejte, abyste předešli vybírání zkroucených slupek z hotové omáčky.

Jak zavařit rajčata na špagety

Je to jednoduché. Potřebujete sklenice s víčky vhodné na zavařování.

  • Sklenice předem připravte, aby v nich omáčka nezačala kvasit či plesnivět.
  • V širokém kastrolu rozehřejte olej, přidejte drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  • Cibuli i česnek nechte zesklovatět, přilijte oloupaná, pokrájená rajčata, osolte.
    Tip: Pokud nechcete mít cibuli a česnek jako součást omáčky, jen je rozpulte a po zesklovatění povrchu vyjměte. Tyto suroviny již předaly svou chuť oleji.
  • Ztlumte plamen, zakryjte a duste do rozvaření rajčat.
  • Mezitím můžete dochutit bylinkami (např. bazalka, oregano), pepřem nebo chilli kořením, to podle toho, pro koho vaříte. Pro děti vynechte koření, použijte jen bylinky a omáčku naopak malinko přislaďte.
    Tip: Ideální jsou čerstvé bylinky - vložte do kastrolu celé snítky a před dokončením vyjměte.
  • Omáčku můžete rozmixovat, aby byla jemnější nebo zeleninu rozmačkejte na menší kousky.
  • Nalijte do připravených sklenic (proti znečištění okrajů použijte nálevku na sklenice), uzavřete a sterilujte 20 minut při 100 °C.
  • Skladujte v temnu, suchu a chladnu (sklep, spíž apod.).

 

Omáčku využijete nejen na těstoviny, ale i při jiném vaření. Jednou z možností je recept na zapečené cuketové jednohubky podle našeho videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli