Jak zdobit řezy čokoládovou polevou, aby se po ztuhnutí dala krájet bez lámání
Čokoládová poleva je směs čokolády nebo práškového kakaa s podílem přidaného tuku, cukru a tekutin (smetana). Výsledkem je sametově jemná směs, která po nalití na moučník ztuhne a dá se krájet bez lámání.
Čokoládová poleva je kabátkem pro většinu řezů - nejen pro ty s kakaovým korpusem. Čokoláda dodá moučníkům jiný chuťový rozměr, skryje nedostatky na jejich povrchu a tmavá barva je skvělým podkladem pro všechny druhy dekorací.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak má vypadat čokoládová poleva
Dokonalá poleva je jednoduchá, pokud dodržíme pravidla při přípravě:
- Poleva musí být tekutá a hladká, bez hrudek a sraženin.
- Polevu připravujeme ve vodní lázni, aby se nepřipálila.
- Poleva vyžaduje rychlou práci, aby netuhla při roztírání.
- Poleva nesmí vytvořit po vychladnutí světlé tukové mapy.
- Poleva při krájení řezů nesmí stékat ani se nesmí lámat.
Jak zdobit řezy čokoládovou polevou
Pracujeme rychle, protože některé polevy rychle tuhnou:
- Konzistenci polevy ladíme máslem, ztuženým tukem, smetanou, olejem nebo jen vařící vodou. Příliš studené tekutiny může polevu srazit.
- Hladkou polevu nalijeme na vychladlý moučník a rychle rozetřeme širokým nožem nebo cukrářskou kartou, aby se stejnoměrně rozlila.
- Plastický vzor vytvoříme obtiskáváním nože do vychladlé, ale měkké polevy. Také ji můžeme našrafovat bílou polevou a špejlí roztahat.
- Polevu zdobíme dokud je vlhká, aby se ořechy, kokos, ovoce nebo jiné dekorace dobře přilepily. Teprve po ozdobení dáme moučník vychladit.
- Zdobíme-li polevu čokoládou, uděláme to až po ztuhnutí polevy, aby čokoládové linky (i různých barev) na povrchu dobře vynikly.
- Moučník krájíme až po ztuhnutí polevy, a to nahřátým nožem, aby se předešlo otřepení okrajů nebo rozmazání polevy po řezu.
Upozornění: Tím, že polijeme řezy jen rozpuštěnou čokoládou, dosáhneme toho, že se bude poleva lámat a moučník pod ní se bude při krájení bortit. Čokoládu musíme vždy zředit! Dalším řešením je použití hotové čokoládové polevy v prášku z obchodu.
Pokud nemáte doma dostatek čokolády, připravte si polevu z kakaa podle našeho videa. Je hladká, lesklá a dobře se krájí:
Komentáře