Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládová poleva je směs čokolády nebo práškového kakaa s podílem přidaného tuku, cukru a tekutin (smetana). Výsledkem je sametově jemná směs, která po nalití na moučník ztuhne a dá se krájet bez lámání.

Čokoládová poleva je kabátkem pro většinu řezů - nejen pro ty s kakaovým korpusem. Čokoláda dodá moučníkům jiný chuťový rozměr, skryje nedostatky na jejich povrchu a tmavá barva je skvělým podkladem pro všechny druhy dekorací.

Jak má vypadat čokoládová poleva

Dokonalá poleva je jednoduchá, pokud dodržíme pravidla při přípravě:

  • Poleva musí být tekutá a hladká, bez hrudek a sraženin.
  • Polevu připravujeme ve vodní lázni, aby se nepřipálila.
  • Poleva vyžaduje rychlou práci, aby netuhla při roztírání.
  • Poleva nesmí vytvořit po vychladnutí světlé tukové mapy.
  • Poleva při krájení řezů nesmí stékat ani se nesmí lámat.

Jak zdobit řezy čokoládovou polevou

Pracujeme rychle, protože některé polevy rychle tuhnou:

  • Konzistenci polevy ladíme máslem, ztuženým tukem, smetanou, olejem nebo jen vařící vodou. Příliš studené tekutiny může polevu srazit.
  • Hladkou polevu nalijeme na vychladlý moučník a rychle rozetřeme širokým nožem nebo cukrářskou kartou, aby se stejnoměrně rozlila.
  • Plastický vzor vytvoříme obtiskáváním nože do vychladlé, ale měkké polevy. Také ji můžeme našrafovat bílou polevou a špejlí roztahat.
  • Polevu zdobíme dokud je vlhká, aby se ořechy, kokos, ovoce nebo jiné dekorace dobře přilepily. Teprve po ozdobení dáme moučník vychladit.
  • Zdobíme-li polevu čokoládou, uděláme to až po ztuhnutí polevy, aby čokoládové linky (i různých barev) na povrchu dobře vynikly.
  • Moučník krájíme až po ztuhnutí polevy, a to nahřátým nožem, aby se předešlo otřepení okrajů nebo rozmazání polevy po řezu.
Upozornění: Tím, že polijeme řezy jen rozpuštěnou čokoládou, dosáhneme toho, že se bude poleva lámat a moučník pod ní se bude při krájení bortit. Čokoládu musíme vždy zředit! Dalším řešením je použití hotové čokoládové polevy v prášku z obchodu.
Pokud nemáte doma dostatek čokolády, připravte si polevu z kakaa podle našeho videa. Je hladká, lesklá a dobře se krájí:

Komentáře

Další tipy a triky