Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškot je cukrářský výrobek ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. S několika málo ingrediencemi z něj připravíme dortový korpus, řezy na plech, bábovku nebo malé dortíky, které z plátu vykrajujeme vykrajovátky.

Po vykrájení tvarů z piškotového plátu (kolečka, srdíčka) zbydou malé odřezky, které už nelze ozdobit jako zákusky. Takové kousky skončí v dětské puse nebo dokonce v koši - mohly by však ještě posloužit k vytvoření dezertů či drobných cukrovinek.

Jak využít odřezky piškotového těsta

Stejně jako těsto piškotové, využijeme i zbytky třeného nebo lineckého těsta:

  • Nepečené cukroví - dortová lízátka, kuličky či tyčinky - piškot smícháme se zbytky krému, s máslem, marmeládou, oříšky nebo kokosem.
  • Kuličky truffles jsou připraveny z drobků, které smícháme s čokoládou, kakaem či krémem a pak je máčíme do rozpuštěné čokolády jako pralinky.
  • Drobky z piškotu smícháme s rozvarem na punčové řezy a vytvoříme punčové cupcaky nebo roládu, která si ničím nezadá s řezy nebo dortem.
  • Rozdrobený piškot navlhčíme kávou a rozmícháme vidličkou - směs přidáváme po lžičkách do máslového krému a důkladně vyšleháme.

K čemu využijeme rozdrobený piškot

Odřezky můžeme na 1–2 dny uschovat v lednici v uzavřené dóze:

  • Piškot nasypeme na dno pohárů či misek a mírně upěchujeme. Navrstvíme na ně krém. Drobky využijeme k proložení jednotlivých vrstev krému.
  • Piškot, kterého zbyde více, použijeme po rozdrobení jako základ pod nepečené dorty a cheesecaky se želatinou.
  • Rozdrobený piškot (světlý, kakaový, červený nebo mechový) použijeme k ozdobení vršků muffinů, cupcaků nebo zákusků.
  • Drobky smícháme s oříšky a směsí obsypeme boky dortu - posypka moučník dochutí a skryje drobné chyby v krému.

Pár rad na přípravu kuliček

Jako pojivo na nepečené cukroví a kuličky použijeme krém, marmeládu, med, kondenzované mléko nebo bílek. Hotové tvary poléváme rozpuštěnou čokoládou, obalujeme v cukru, kakau, oříšcích, kokosu nebo opět v drobcích z piškotu.
Pokud máme odřezků a zbytků málo, smícháme je s mletými dětskými piškoty, jak je vidět v receptu na rumové kuličky v našem videu:

Sladké drobečky

Odřezky z piškotového těsta zpracujeme na mnoho způsobů. Stejně tak odřezky z těsta třeného, perníkového a lineckého. Těsta lze obarvit jedlými potravinářskými barvami a vytvořit tak mramorované kuličky. Zelené drobky na dortech zase připomínají jaro a jsou krásné s jedlými květy.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli