Jak zpracovat zbytky piškotového těsta? Z odřezků a drobků připravíme další dobroty
Piškot je cukrářský výrobek ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. S několika málo ingrediencemi z něj připravíme dortový korpus, řezy na plech, bábovku nebo malé dortíky, které z plátu vykrajujeme vykrajovátky.
Po vykrájení tvarů z piškotového plátu (kolečka, srdíčka) zbydou malé odřezky, které už nelze ozdobit jako zákusky. Takové kousky skončí v dětské puse nebo dokonce v koši - mohly by však ještě posloužit k vytvoření dezertů či drobných cukrovinek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít odřezky piškotového těsta
Stejně jako těsto piškotové, využijeme i zbytky třeného nebo lineckého těsta:
- Nepečené cukroví - dortová lízátka, kuličky či tyčinky - piškot smícháme se zbytky krému, s máslem, marmeládou, oříšky nebo kokosem.
- Kuličky truffles jsou připraveny z drobků, které smícháme s čokoládou, kakaem či krémem a pak je máčíme do rozpuštěné čokolády jako pralinky.
- Drobky z piškotu smícháme s rozvarem na punčové řezy a vytvoříme punčové cupcaky nebo roládu, která si ničím nezadá s řezy nebo dortem.
- Rozdrobený piškot navlhčíme kávou a rozmícháme vidličkou - směs přidáváme po lžičkách do máslového krému a důkladně vyšleháme.
K čemu využijeme rozdrobený piškot
Odřezky můžeme na 1–2 dny uschovat v lednici v uzavřené dóze:
- Piškot nasypeme na dno pohárů či misek a mírně upěchujeme. Navrstvíme na ně krém. Drobky využijeme k proložení jednotlivých vrstev krému.
- Piškot, kterého zbyde více, použijeme po rozdrobení jako základ pod nepečené dorty a cheesecaky se želatinou.
- Rozdrobený piškot (světlý, kakaový, červený nebo mechový) použijeme k ozdobení vršků muffinů, cupcaků nebo zákusků.
- Drobky smícháme s oříšky a směsí obsypeme boky dortu - posypka moučník dochutí a skryje drobné chyby v krému.
Pár rad na přípravu kuliček
Sladké drobečky
Odřezky z piškotového těsta zpracujeme na mnoho způsobů. Stejně tak odřezky z těsta třeného, perníkového a lineckého. Těsta lze obarvit jedlými potravinářskými barvami a vytvořit tak mramorované kuličky. Zelené drobky na dortech zase připomínají jaro a jsou krásné s jedlými květy.
Komentáře