Mechový dort (se špenátem)
Zelené dorty jsou velkou módou posledních let. Zaujmou svým neobvyklým vzhledem a dobrou chutí. Protože se většinou jen dozdobí ovocem, troufnou si na ně i začátečníci, kteří se zdobení často bojí.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 441 kJ / 7 515 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,64 g |
Tuky | 546,35 g |
Vláknina | 14,50 g |
Cholesterol | 1,51 g |
Sodík | 1,05 g |
Sůl | 2,82 g |
Sacharidy | 545,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vyhřejeme troubu na 170 °C.
Krok 2: Nejprve si připravíme špenátovou "kaši" tak, že nasekáme špenát na menší kousky a dáme do mixéru s 80 g oleje a mixujeme téměř do hladka.
Krok 3: Do mísy dáme 3 vejce a cukr a šleháme ručním šlehačem, dokud nám nevznikne nadýchaná směs (zdvojnásobí objem).
Krok 4: Do směsi přidáme postupně 100 ml oleje, poté rozmixovaný špenát, citronovou kůru a šťávu a zašleháme.
Krok 5: Postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme těsto.
Krok 6: Vymažeme dortovou formu a vysypeme hrubou moukou, dáme těsto do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 40-50 minut.
Krok 7: Mezitím než vychladne upečený korpus, připravíme krém. V míse ručním šlehačem smícháme cukr s mascarpone, poté přilijeme šlehačku, přidáme případně ztužovat a šleháme, dokud nevznikne tuhý krém, který ke konci dochutíme citronovou šťávou.
Krok 8: Vychladlý korpus rozřízneme na 3 díly a promažeme jednotlivé díly krémem.
Krok 9: Horní díl dortu ještě zarovnáme a odkrojený kousek rozdrobíme.
Krok 10: Celý dort obmažeme krémem.
Krok 11: Drobečky nasypeme na vršek i boky namazaného dortu a lehce přimáčkneme.
Krok 12: Zdobíme čerstvým ovocem a po vychlazení v ledničce podáváme.
Zveřejněno 21. 5. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mechový dort (se špenátem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YooO
Moje poznámka
Mechový dort (se špenátem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YooO
Nejnovější recepty
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Přidáno před 1 hodinou
Pompův Bělehrad
Přidáno před 14 hodinami
Řezy s meruňkami s dvojbarevným piškotem
Přidáno před 16 hodinami
Linecký jablíčkový koláč s piškoty
Přidáno před 16 hodinami
Kokosové řezy s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou
Přidáno před 16 hodinami
Piškot s meruňkovým pudinkem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Jak na kyselý a kořeněný nálev na utopence? Využijte různé druhy octů, sáhněte i po voňavém koření
Pět nejlepších vložek do polévky: Vývar oživí celestýnské nudle, svítek nebo jemné sýrové knedlíčky
Ladislav Špaček popsal, jak vypadají novoroční obědy prezidenta s premiérem: Našly se i velmi trapné momenty, říká
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květáková polévka II
Fitulka před 1 minutou
Domácí chléb bez hnětení
Romana.ludvova před 4 minutami
Medová kachna s jablky
Trol60 před 22 minutami
Květákový dhál
houba před 48 minutami
Tarhoňa v krémové dýňové omáčce s opečenými žampiony
Glapet před 56 minutami
Rizoto s máslovou dýní
Glapet před 57 minutami
Fit salát z pekingského zeli
Kaill před 1 hodinou
Hovězí na divoko pro pamětníky
Helena13 před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
kimlo před 2 hodinami
Mleté maso v listovém těstíčku
Moanka před 4 hodinami
Suroviny:
špenát baby,
mouka hladká,
cukr krupice,
olej,
vejce,
prášek do pečiva,
kůra citronová,
šťáva citronová,
tuk,
mouka hrubá,
mascarpone,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
šťáva citronová
Komentáře (8)