Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělská kuchyně se od české liší, za což mohou i několikaměsíční horka, která ovlivňují stravování místních lidí a turistů. Hlavní rozdíl mezi oběma kuchyněmi je ve spěchu - ve Španělsku si prostě dávají s jídlem načas.

Španělská kuchyně je plná ryb, mořských plodů, zeleniny a ovoce. Španělsko známe většinou z letní dovolené - při cestování nebo z pláže u moře. Obě varianty pobytu jsou příležitostí ochutnat místní rozmanité a chutné pokrmy.

Co ochutnat ve Španělsku

Rozmanitá strava má několik nejoblíbenějších a tradičních představitelů:

  • Nejoblíbenější snídaní ve Španělsku jsou krajíčky chleba nebo bagety, opečené na pánvi, pokapané olivovým olejem a potřené rozmačkanými rajčaty (pan con tomate). Výjimkou nejsou ani různé obložené bagety (bocadillo) s masem, sýrem a zeleninou. K snídani se podávají koblihy, churros s čokoládou, sladké taštičky a croissanty. Snídaně se tradičně zapíjí kávou nebo čerstvě vymačkaným džusem.
  • Lehkým obědem, často konzumovaným s přáteli, je španělské tapas - malé talířky nebo mističky s různými chuťovkami, které se podávají v restauraci k osvěžujícímu nápoji - k limonádě, k pivu nebo k tinto de verano. Tradiční oběd má tři chody - polévku (například gazpacho), hlavní chod, kterým jsou těstoviny, rýže, bramborová tortilla a nakonec zeleninový salát nebo meloun.
  • Tradiční večeře probíhá buď s rodinou nebo s přáteli v restauraci či v baru, v každém případě trvá i několik hodin. Základem jsou pečená a grilovaná masa, mořské plody na mnoho způsobů, smažené ryby, pečené brambory a zeleniny, saláty a ovoce. Vrcholem večeře je obrovská pánev se španělskou paellou, kterou tvoří šafránem ochuchucená rýže, zelenina a mořské plody nebo kuřecí maso.

Co pít ve Španělsku

V horkých dnech a teplých večerech je důležité dodržovat pitný režim. Kromě čisté a perlivé vody můžeme pít různé druhy limonády, tinto de verano, čerstvé džusy a šťávy z ovoce, ledový čaj i ledovou kávu. Večer se dostává na řadu sangria s ovocem, osvěžující míchané nápoje a koktejly, ale i pivo. Ledové kostky a ledová tříšť jsou v nápojích samozřejmostí.

Víte, jak se dělá španělská dobrota jménem churros? Základem je odpalované těsto. Na přípravu se podívejte v našem videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli