Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

tapas
Zdroj: Pixabay, adonyig

Slavíte narozeniny a potřebujete vymyslet narychlo pohoštění? Španělské tapas jsou výbornou volbou. Máme pro vás tipy, jak si takovéto občerstvení připravíte během chvilky.

Inspirace ze Španělska

Pokud netušíte, co jsou španělské tapas, tak si představte cokoliv, co slouží pro rychlé chutné občerstvení. Pravidla pro tapas prakticky neexistují, typická je pro ně možnost, aby šlo jídlo sdílet s ostatními spolustolovníky a aby nebylo moc velké. Většinou tapas sníte podobně jako jednohubku. Musí se dát jíst rukama. Ideální je, když se dají tapas ujídat po celý večer.

Tapas může znamenat různé druhy pokrmů: od olivy na párátku, papričky v oleji, kousků uzenin, sýrů až po topinky. Variantou jsou i teplé tapas. Ty představují miniverzi malých masitých pokrmů ako třeba paelly nebo tortilly. Tapas ve Španělsku seženete v kavárnách a v barech. Večer se k nim podává víno nebo sherry. Když právě nemáte příliš času a potřebujete něco zajímavého a vizuálně přitažlivého, vrhněte se na přípravu tapas.

Bageta s paprikou a ančovičkami

Skvělou rychlou pochoutkou je třeba paprika s ančovičkami a česnekem. Nakládané papriky jsou výbornou příležitostí k přípravě vizuálně zajímavého pokrmu. Pokud navíc spojíte chutě papriky, ančoviček a česneku, čeká vás báječný chuťový zážitek. Budete potřebovat chlebovou bagetu, sklenici nakládané papriky, 1 stroužek čerstvého česneku, nakrájený na uzounké plátky, sklenici filetů z ančoviček (nebo plechovku sardinek v oleji). Vše nakrájejte na tří až čtyřcentimetrové kousky a v uvedeném pořadí naskládejte na sebe a upevněte párátkem. Obzvláště skvěle chutná tahle delikatesa vychlazená.

Pikantní topinka s rajčaty

Topinky jsou skvělou záležitostí samy o sobě a když je doplníte o svěží surovinu, máte vyhráno. Na pikantní topinku s česnekem a rajčetem budete potřebovat plátky chlebové bagety, misku cherry rajčat, 1 stroužek čerstvého česneku, extra panenský olivový olej a sůl podle chuti. Jak na to? Plátky chleba opečte na pánvi dozlatova a potřete je česnekem, lehce potřete olejem, můžete jemně osolit. Navrch dejte rajče a propíchněte vše párátkem.

Sušená šunka na chlebové bagetě

Na tuto rychlovku se znobu bude hodit chlebová bageta (pokud ji nemáte, využijte jinou oblíbenou), 100 g kvalitní sušené šunky na tenké plátky, extra panenský olivový olej a olivy. Plátky chleba opečte na pánvičce z obou stran a naneste na ně olivový olej. Na plátky chleba položte dva zhruba čtyřcentimetrové kousky šunky a navrch dejte polovinu olivy. Propíchněte párátkem. Ihned podávejte.

Losos na bagetě s citronem

Pro svou barvu a chuť patří losos mezi vyhledávané suroviny. Jíte totiž i očima a bude se tak hodit i v tomto případě. Budete potřebovat celozrnnou bagetu, 100 g uzeného lososa, 150 g tvarohového sýra, chemicky neošetřený citron, pepř a sůl. Sůl a pepř přidejte do mističky s tvarohovým sýrem a dobře promíchejte. Bagetu nakrájejte na plátky, natřete sýrem a na něj dejte kousky lososa. Citron nakrájejte na tenké plátky a rozkrojte na čtvrtky. Čtvrtkou citronu ozdobte lososa. Vše zapárátkujte. Vyzkoušet můžete i krevetové tapas

Narozeniny

Když jsem byli malí, narozeniny bez dortu od maminky jsme si asi nedokázali ani představit. Ten magický moment, kdy sfoukente svíčky a něco si tajně přejete, je k nezaplacení. Navíc, narozeninový…

Jednoduché tipy

A nakonec jde využít různé suroviny, které máte doma, když je jednoduše napícháte na párátko. Klasickým příkladem mohou být kvalitní olivy se sýrem, výborné jsou ale také třeba kousky mozzarelly s cherry rajčátkem a lístkem bazalky. Vyzkoušet můžete i pokrájené broskve na měsíčky, obalené sušenou šunkou. Navrch dejte lístek bazalky a i v tomto případě vše spojte párátkem. Tohle jsou varianty, díky kterým vzniknou také krásné a jednoduché barevné variace, které jsou navíc chutné.

Zdroje informací:
thespruceeats.com
travelmeetsfood.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více