Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše jsou tradiční a oblíbené bramborové placky, které se pečou nasucho. Naše babičky je pekly na kamnech, my obvykle na suché pánvi. Do těsta se dávají předem uvařené brambory a mouka. Ne každé brambory jsou zárukou povedeného těsta.

Lokše (patenty, laty, pekáče) se připravují jen z brambor, mouky a malého množství soli. Těsto na lokše rychle vypracujeme, rozdělíme na kousky a každý kousek rozválíme na pomoučněném vále na tenkou placku, kterou nasucho upečeme. Během pečení si chystáme další placky. Každou upečeme z obou stran, hotové rovnáme na velký talíř a mastíme je, aby zůstaly vláčné.

Jaké brambory vybrat do těsta

Lokše připravujeme od podzimu do jara, což souvisí se správným výběrem vhodných brambor.

  • Varný typ brambor: Nejlépe se hodí brambory typu C, protože jsou nejvíce moučnaté, rychle se rozváří a brzy měknou. Tento typ je vhodný nejen na přípravu bramborové kaše, ale také na přípravu těst. Podívejte se také, jaké jsou varné typy brambor a k čemu se každý z nich nejvíce hodí.
  • Staré nebo nové brambory: Nové brambory nejsou vhodné, protože obsahují více vody a těsto z nich je řídké. Naopak ideální jsou starší moučnaté brambory, protože obsahují méně vody. Těsto z takových brambor není lepivé a dobře se s ním pracuje.

Jak brambory do těsta připravit

Brambory by měly být kvalitní. 

  • Uvaříme je den předem, jako to dělaly naše babičky, do těsta je dáme zcela zchladlé.
  • Brambory vaříme ve slupce, oloupeme je až před přípravou těsta. 
  • Můžeme je uvařit ve vodě, ale šetrnější je vaření v páře, protože brambory si zachovají více živin a nenasáknou zbytečně vodu, takže se s nimi bude dobře pracovat.
  • Uvařené brambory sice v nouzi stačí rozmačkat šťouchadlem na brambory, ale v těstě zůstanou malé kousky brambor, což není ideální.
  • Mnohem lepší konzistence těsta dosáhneme pomocí mechanického mačkadla, které se dá běžně koupit. Brambory mačkadlem jednoduše protlačíme. V těstě pak nebudou žádné malé kousky.
  • Pokud mačkadlo nemáme, použijeme obyčejné struhadlo a brambory najemno nastrouháme.

Lokše chutnají nasladko i naslano. Nasladko je stačí potřít povidly nebo marmeládou, podobně jako palačinky. Naslano se tradičně podávají k pečené huse nebo kachně a zelí během svatomartinských svátků.

Výborné lokše si můžete upéct podle následujícího videoreceptu:

 

Komentáře

Další tipy a triky