Jaké brambory na lokše? Důležitý je varný typ brambor i jejich stáří
Lokše jsou tradiční a oblíbené bramborové placky, které se pečou nasucho. Naše babičky je pekly na kamnech, my obvykle na suché pánvi. Do těsta se dávají předem uvařené brambory a mouka. Ne každé brambory jsou zárukou povedeného těsta.
Lokše (patenty, laty, pekáče) se připravují jen z brambor, mouky a malého množství soli. Těsto na lokše rychle vypracujeme, rozdělíme na kousky a každý kousek rozválíme na pomoučněném vále na tenkou placku, kterou nasucho upečeme. Během pečení si chystáme další placky. Každou upečeme z obou stran, hotové rovnáme na velký talíř a mastíme je, aby zůstaly vláčné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké brambory vybrat do těsta
Lokše připravujeme od podzimu do jara, což souvisí se správným výběrem vhodných brambor.
- Varný typ brambor: Nejlépe se hodí brambory typu C, protože jsou nejvíce moučnaté, rychle se rozváří a brzy měknou. Tento typ je vhodný nejen na přípravu bramborové kaše, ale také na přípravu těst. Podívejte se také, jaké jsou varné typy brambor a k čemu se každý z nich nejvíce hodí.
- Staré nebo nové brambory: Nové brambory nejsou vhodné, protože obsahují více vody a těsto z nich je řídké. Naopak ideální jsou starší moučnaté brambory, protože obsahují méně vody. Těsto z takových brambor není lepivé a dobře se s ním pracuje.
Jak brambory do těsta připravit
Brambory by měly být kvalitní.
- Uvaříme je den předem, jako to dělaly naše babičky, do těsta je dáme zcela zchladlé.
- Brambory vaříme ve slupce, oloupeme je až před přípravou těsta.
- Můžeme je uvařit ve vodě, ale šetrnější je vaření v páře, protože brambory si zachovají více živin a nenasáknou zbytečně vodu, takže se s nimi bude dobře pracovat.
- Uvařené brambory sice v nouzi stačí rozmačkat šťouchadlem na brambory, ale v těstě zůstanou malé kousky brambor, což není ideální.
- Mnohem lepší konzistence těsta dosáhneme pomocí mechanického mačkadla, které se dá běžně koupit. Brambory mačkadlem jednoduše protlačíme. V těstě pak nebudou žádné malé kousky.
- Pokud mačkadlo nemáme, použijeme obyčejné struhadlo a brambory najemno nastrouháme.
Lokše chutnají nasladko i naslano. Nasladko je stačí potřít povidly nebo marmeládou, podobně jako palačinky. Naslano se tradičně podávají k pečené huse nebo kachně a zelí během svatomartinských svátků.
Výborné lokše si můžete upéct podle následujícího videoreceptu:
Komentáře