Jaké omáčky připravit ze smetany? Mohou být nejen teplé či studené, ale i sladké
Omáčky jsou neodmyslitelnou součástí nejen české, ale i mnoha zahraničních kuchyní. Příprava některých může znít jako opravdová věda, jiné zvládne uvařit opravdu každý, a to i začátečník. K té druhé kategorii se řadí právě i omáčky smetanové.
Smetany s nižším podílem tuku, ale i ty vysokoprocentní či zakysané při přípravě lahodných omáček využijete. Jejich úkolem je nejen omáčku zahustit, ale i zjemnit a dodat jí krémovou chuť. A jaké omáčky ze smetany vykouzlit? Připravili jsme pro vás jejich přehled.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Smetanové omáčky k těstovinám
Nejvíce se smetanové omáčky hodí k těstovinám s kuřecím masem. Jejich příprava je snad úplně nejjednodušší. Smetana se nalije k orestovanému masu a povaří se, dokud nezhoustne. Případně se dá zahustit záklechtkou, ještě krémovější omáčka bude, když do ní nastrouháte sýr. Barevnost jí dodá například špenát nebo kukuřice.
České omáčky se smetanou
Pikantní smetanové omáčky
Jemnou chuť smetany v omáčkách dokáže zajímavě doplnit chuť pálivá. Do základu omáčky můžete přidat pikantní klobásu, pálivou papriku, chilli koření, nebo křen, a to jak ten náš bílý, tak i japonský křen wasabi. S ním to ale nepřežeňte, ať cítíte i chuť ostatních ingrediencí.
Studené smetanové omáčky
Smetanové omáčky nejsou výborné jenom teplé, skvěle budou chutnat i studené. Ty můžete servírovat jak ke grilovanému masu, pečeným novým bramborám, zeleninovým plackám, ale i jako dip k zelenině. Jedná se tak o ideální recepty na letní grilovačky.
Sladké omáčky ze smetany
Z krémové smetany uděláte samozřejmě i omáčky k sladkým pokrmům. Nejčastěji se bude jednat o čokoládové omáčky, kterými zalijete například palačinky nebo čerstvé ovoce. Troškou smetany však můžete naředit i ovocné omáčky podávané k sladkým knedlíkům či nokům.
Komentáře