Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky jsou neodmyslitelnou součástí nejen české, ale i mnoha zahraničních kuchyní. Příprava některých může znít jako opravdová věda, jiné zvládne uvařit opravdu každý, a to i začátečník. K té druhé kategorii se řadí právě i omáčky smetanové.

Smetany s nižším podílem tuku, ale i ty vysokoprocentní či zakysané při přípravě lahodných omáček využijete. Jejich úkolem je nejen omáčku zahustit, ale i zjemnit a dodat jí krémovou chuť. A jaké omáčky ze smetany vykouzlit? Připravili jsme pro vás jejich přehled.

Smetanové omáčky k těstovinám

Nejvíce se smetanové omáčky hodí k těstovinám s kuřecím masem. Jejich příprava je snad úplně nejjednodušší. Smetana se nalije k orestovanému masu a povaří se, dokud nezhoustne. Případně se dá zahustit záklechtkou, ještě krémovější omáčka bude, když do ní nastrouháte sýr. Barevnost jí dodá například špenát nebo kukuřice.

České omáčky se smetanou

Bez smetany se neobejdete i při přípravě tradičních českých omáček, jako je například svíčková, koprová nebo papriková omáčka ke kuřeti na paprice. Smetana těmto oblíbeným pokrmům dodává nejen tu správnou konzistenci, ale i krémovou chuť.

Pikantní smetanové omáčky

Jemnou chuť smetany v omáčkách dokáže zajímavě doplnit chuť pálivá. Do základu omáčky můžete přidat pikantní klobásu, pálivou papriku, chilli koření, nebo křen, a to jak ten náš bílý, tak i japonský křen wasabi. S ním to ale nepřežeňte, ať cítíte i chuť ostatních ingrediencí.

Studené smetanové omáčky

Smetanové omáčky nejsou výborné jenom teplé, skvěle budou chutnat i studené. Ty můžete servírovat jak ke grilovanému masu, pečeným novým bramborám, zeleninovým plackám, ale i jako dip k zelenině. Jedná se tak o ideální recepty na letní grilovačky.

Sladké omáčky ze smetany

Z krémové smetany uděláte samozřejmě i omáčky k sladkým pokrmům. Nejčastěji se bude jednat o čokoládové omáčky, kterými zalijete například palačinky nebo čerstvé ovoce. Troškou smetany však můžete naředit i ovocné omáčky podávané k sladkým knedlíkům či nokům.

Snadnou smetanovou omáčku uvaříte i podle následujícího receptu. Z másla a mouky se nejprve udělá jíška, která se následně zalije vývarem, krátce se povaří a zjemní se smetanou. Nakonec se vmíchá posekaná pažitka a je hotovo.

 

Komentáře

Další tipy a triky