Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát je oblíbená listová zelenina, která rychle roste, snadno se pěstuje a výborně chutná. S tou chutí to tak ale nemusí být vždy. Někdy se stane, že listy salátu jsou nahořklé a k jídlu se příliš nehodí. Pro začínající pěstitele máme několik rad, jak hořknutí předejít.

Sazenice salátu si buď sami předpěstujeme nebo koupíme. Pro předpěstování je vyséváme postupně, aby naráz dorůstalo přiměřené množství. Malé sazenice můžeme předpěstovat ve skleníku nebo fóliovníku, ale můžeme je také vysévat řídce rovnou na stanoviště. Ušetříme si tím práci s přesazováním a rostliny zbytečně nebudou vystaveny stresu ze změny prostředí.

Kdy saláty hořknou

Všichni máme rádi svěží a lahodně křupavý salát, někdy je však hořký a tuhý. Stává se tomu tak za horkého počasí, když mají saláty nedostatek vláhy. Počasí sice neovlivníme, ale zálivku je potřeba rostlinám poskytovat pravidelně. Ideální je salát zalévat ke kořenům a vyvarovat se přemokření, aby nedocházelo k zahnívání spodních listů.

Jak předejít hořknutí listů

Několik tipů může riziko hořknutí snížit:

  1. Pěstujeme odrůdy, které nejsou náchylné k hořknutí.
  2. Rostliny nevysazujeme na místa, která jsou příliš suchá a osluněná. Během léta je vhodnější polostín.
  3. Dbáme o pravidelnou a dostatečnou zálivku.
  4. Saláty včas sklízíme a nenecháme je vybíhat do květu.

Listy salátu, když se vydaří, chutnají báječně. Stačí na ně dát jednoduchou okyselenou zálivku, ale můžeme je také připravit se smetanovou zálivkou a vařenými vajíčky. Salát, hlavně ten právě sklizený, nám přijde k chuti během horkých letních dnů i v průběhu celé sezony. Při jeho přípravě se můžete nechat inspirovat následujícím videoreceptem.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli