Kromě oblíbených sladkých závinů můžeme péct záviny slané. Nadchnou jistě milovníky pizzy a různých slaných koláčů. Pokud máme doma listové těsto, je příprava slaného závinu otázkou chvilky. Při plnění se bude hodit leccos z toho, co zrovna máme v ledničce.
Slané záviny jsou výborným pohoštěním pro návštěvu nebo chutnou večeří či svačinou. Můžeme je jíst ještě teplé, ale zvlášť výborné jsou po vychladnutí. K plnění používáme především různé druhy zeleniny, uzenin a sýrů.
Listové těsto rozdělíme na díly, které rozválíme a poklademe zvolenou náplní. Můžete vyzkoušet hrušky s nivou a slaninou, uzenéholososa, sardinky s vejci a červenou cibulí nebo hermelín s brusinkami. Povrch závinů potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Upečeme dozlatova.
Také kapusta je vhodnou náplní do slaného závinu. Nejprve ji krátce povaříme v osolené vodě a pak podusíme na cibulce, ochutíme a použijeme k plnění rozváleného listového těsta společně se strouhaným tvrdým sýrem.
Kromě listového těsta jistě bude mít úspěch také jednoduché tvarohové těsto. Připravuje se pouze ze tří surovin - z másla, tvarohu a hladké mouky. K plnění rozváleného těsta použijeme šunku a sýry. Bude se hodit i jemně nakrájená kapie.
Listové těsto si můžeme připravit dokonce sami doma, třeba podle tohoto receptu. Do náplně potřebujeme větší množství podušené cibule nebo kysané zelí a pikantní klobásu. Závin je nejlepší až druhý den po upečení.
Kupované listové těsto plníme také dýňovou náplní. Dýni hokkaido nahrubo nastrouháme, stejně tak tvrdý sýr a papriku. K plnění ještě potřebujeme nakrájené zelené bylinky a šunkový salám. Naplněné a stočené záviny potřeme před pečením rozšlehaným vajíčkem a povrch propícháme, aby mohla utíkat pára.
Mohla by vám chutnat také tvarohová náplň. Měkký tvaroh smícháme s žloutkem a utřeným česnekem, dochutíme solí a pizza kořením. Touto náplní potřeme rozválené těsto a poklademe uzeninou, ještě přidáme proužky kapie, stočíme, potřeme vajíčkem a upečeme dozlatova.
Výborný závin upečeme i z bramborového těsta. Brambory uvaříme den předem, do těsta budeme potřebovat také strouhaný sýr. Výbornou náplní do závinu je kysané zelí podušené na slanině s pórkem a kapií.
Na závěr pro vás máme videorecept na jednoduchý a rychlý závin z listového těsta. K naplnění potřebujete tvrdý sýr, šunku, kečup, prolisovaný česnek a sterilované žampiony nebo olivy. Tento závin jistě nadchne každou návštěvu. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře