Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš se stal tradičním pokrmem české kuchyně a dokonce je jedním z nejoblíbenějších ve střední Evropě. Nese s sebou kus historie, tradice a poctivého vaření, protože základem jsou nejen kvalitní suroviny, ale také delší příprava a správné dochucení.

Základem tradičního guláše jsou tři ingredience - maso, cibule a koření včetně soli, bez které se při přípravě neobejdeme. Nedosolený guláš na talíři už nezachráníme a na přesoleném guláši si také nepochutnáme. Kdy je tedy správný čas osolit maso a posílit tím jeho chuť? Existují různé tipy, ale my vám poradíme. 

Kdy solit guláš

Nejlepším řešením je solit guláš postupně, protože sůl přidaná na začátku vaření se lépe spojí s ostatními surovinami, zatímco sůl přidaná ke konci už jen zvýší celkovou slanost jídla. A jak na to?

  1. Nakrájené maso na guláš mírně osolte a promíchejte. Nechte chvíli odpočinout. 
  2. Poté maso přidejte k opečenému cibulovému základu, opět lehce posolte a nechte dobře opéct ze všech stran.
  3. Podlijte vodou a maso vařte do měkka
  4. Přidejte koření, ochutnejte a podle potřeby můžete guláš ještě dosolit

Tip: A víte, kdy se dává paprika do guláše? Nejlepší čas je po orestování masa a cibule, ale těsně před zalitím vodou nebo vývarem. 

Klasický hospodský guláš z výborné hovězí kližky si můžete uvařit podle našeho videoreceptu. Guláš podáváme s houskovým knedlíkem nebo s krajícem chleba. 

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli