Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví s krémem je vláčné, jemné a má báječnou chuť podle toho, jaké použijeme dochucovadlo. Korpusy na cukroví plněné krémy rychle změknou, ale musíme je plnit jen pár dní před Vánoci, aby se nezkazily.

Krémy na cukroví obsahují převážně máslo, které v pokojové teplotě po pár dnech žlukne. Takové cukroví musíme uchovávat v chladu v lednici - ne na balkóně, kde ho ohrozí mráz a prudké výkyvy teplot. Některé krémy se do cukroví nehodí.

Jaké krémy jsou vhodné na vánoční cukroví

Krémy s nejdelší trvanlivostí jsou ty, které ušleháme jen z másla a cukru (americký krém). Jsou sice hodně sladké, ale právě díky cukru vydrží déle než krémy nastavené další směsí. Výborný dvousložkový krém připravíme i z másla a kondenzovaného mléka - obyčejného, karamelového či kakaového.

Jaké krémy na cukroví mají kratší trvanlivost

Omezenou trvanlivost mají krémy nastavené pudinkem, moučnou kaší, ušlehanými bílky nebo žloutkovou a vaječnou pěnou, díky kterým jsou lehké a krásně nadýchané. Tyto složky se v teple kazí, proto jimi cukroví zdobíme jen pár dní před svátky a snažíme se, aby nám do dalšího roku nezbyly.

Jaké krémy jsou nevhodné k plnění cukroví

Nejkratší trvanlivost mají krémy se šlehačkou, jogurtem, tvarohem a zakysanou smetanou. Ani čokoládová ganache nevydrží v chladu déle než několik dní. Takové cukroví připravujeme těsně před Vánoci spíše jako malé zákusky na sváteční stůl, uchováváme je v chladu a co nejdříve je sníme. 

Čím dochutit krémy do cukroví

Krémy ochutíme oblíbenými příchutěmi, jako jsou kakao, čokoláda, vanilka, káva, karamel, lemon curd, dochucovací pasty, přírodní i potravinářská aromata, oříšky, rum, vaječný likér, ovocné pyré a mnoho jiných. 
 

Už víte, jakým krémem naplníte vánoční cukroví? Na přípravu jednoho z nich se můžete podívat v našem videu:

Sladké drobečky

Krémy musíme dokonale vyšlehat - pokud je budeme šlehat jen krátkou dobu, mohou se srazit až po naplnění cukroví. Během zpracování můžeme krémy obarvit jedlými potravinářskými barvivy nebo přípravky s barevnými odstíny - šťávou z červené řepy, čajem matcha, kakaem nebo ovocným pyré.

V našem seriálu Domácí cukrárna vás seznámíme například s univerzálním těstem, které můžeme naplnit a ozdobit mnoha zajímavými způsoby.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli