Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už se pomalu, ale jistě blíží příprava štědrovečerní večeře. Láká vás zůstat u tradičních jídel, nebo byste rádi malou obměnu? Pokud ano, máme pro vás jednoduchý recept na křupavého kapra, na kterém si pochutná celá rodina.

Rok se s rokem sešel a chystáme se na štědrovečerní hodování. Smažený kapr si v mnoha rodinách stále drží své místo, i když je to ryba náročná na vybírání kostí. I na ty se ale dá trochu vyzrát. Filety zbavené kostí pak jen jednoduše obalíte, usmažíte a máte hotovo.

Jak připravit křupavého kapra

Než začneme kapra připravovat podle uvedeného receptu, je dobré ho den předem naložit, abychom se zbavili typického rybího zápachu. Následná úprava je velmi snadná a budete k tomu potřebovat 600 g kapra, a to ideálně filet bez kostí. Na obalení kukuřičnou krupici a lněné semínko, a na ochucení mletý kmín a sůl. Dále 100 ml oleje na smažení a k servírování bylinkové máslo.

  1. Filet z kapra nakrájejte na jednotlivé porce, opláchněte je, důkladně osušte a z obou stran osolte. Opláchnutí půjde lépe teplou vodou.
  2. Dále v misce si smíchejte kukuřičnou krupici s mletým kmínem a lněným semínkem. Kukuřičnou krupici seženete v zónách zdravé výživy přímo pod tímto názvem nebo také pod názvem polenta (jen neberte tu instantní).
  3. V připravené směsi následně obalte připravené porce ryby.
  4. Na pánvi rozehřejete olej a rybu smažte pozvolna z obou stran dozlatova.
  5. Hotové porce hned po sundání z pánve potřete bylinkovým máslem. Můžete podávat s bramborovým salátem ale skvěle se hodí i k bramborové kaši.

Ani tento recept vás nepřesvědčil pustit se do přípravy smaženého kapra? Nevadí, můžete se inspirovat článkem, který nabízí různé alternativy kapra ke štědrovečerní večeři. Ať už vyberete cokoliv, věříme, že si pochutnáte. Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky