Květák zapečený v troubě: Zapomeňte na smažení a připravte si ho zdravěji
Květák je košťálovou zeleninou oblíbenou především pro snadnou přípravu a nízkou kalorickou hodnotu. Připravit ho lze vařením, smažením v těstíčku nebo trojobalu, ale také jako mozeček nebo v podobě zapečeného pokrmu.
Květák sklízíme od května do října podle odrůdy i doby výsevu. To nám dává dost velký prostor pro jeho využití. Květák lze zamrazit, ten sterilovaný zase použít stejně jako kyselé okurky, nejlepší je však jeho zpracování hezky "začerstva". Co ho zapéct?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na zapečený květák
Předem očištěný květák rozebraný na růžičky můžete dát péct syrový, pokud však chcete jeho přípravu urychlit, částečně ho předvařte (ne moc, aby z něj nebyla kaše).
- Připravte si 1 květák, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 hrnky mléka, 150 g sýra, špetku muškátového oříšku a podle chuti sůl a pepř.
- Květák očistěte, omyjte a rozdělte na růžičky. Pokud ho chcete předvařit, vhoďte růžičky na 10 minut do vroucí vody (nebo je připravte v páře). Poté je vyjměte do cedníku a nechte pořádně okapat.
- Připravte si bešamel - v hrnci rozehřejte máslo, přidejte mléko a mouku a neustále míchejte, abyste předešli tvorbě nežádoucích hrudek. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Následně ochutnejte a případně ještě dochuťte.
- Květák vsypte do zapékací mísy, přelijte bešamelem a posypte nastrouhaným sýrem - můžete zvolit goudu, mozzarellu nebo čedar podle chuti.
- Zapékací mísu následně vložte do předem vyhřáté trouby na 190 °C a pečte po dobu 25 minut (orientujte se podle zkušeností s vaší troubou).
- Zapečený květák posypte nadrobno nasekanou pažitkou nebo petrželovou natí a podávejte s vařenými bramborami, kaší, hranolky nebo jen s dipem.
Tip: Květák můžete také zapéct rovnou s přílohou - s bramborami či těstovinami.
Květák představuje skvělou surovinu pro lehká jídla, která poslouží jako oběd nebo večeře. Inspirujte se naším videonávodem a vyzkoušejte zase trochu jiný zapečený sýrový květák, jehož přípravou vás ve videu provedeme krok za krokem. Ať se daří!
Komentáře