Zapékaný květák po francouzsku

Eliza Kuchařka:

Zeleninová jídla 18 názorů

517

Suroviny

1 hlávka květáku
2 hrnky mléka
1 hrnek strouhaného sýra (gruyére, comté, pecorino, parmezán nebo směs dvou vybraných)
1 vejce
máslo
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozdělíme na malé růžičky a uvaříme v mléce osoleném asi polovinou lžičky soli. Scedíme a asi třetinu mléka uschováme (zbytek můžeme použít na polévku).

  2. Květák dáme do zapékací misky vymazané máslem, vejce ušleháme s třetinou mléka, promícháme s nastrouhaným sýrem (tentokrát jsem použila "parmezán" Gran moravia a kozí starý s koriandrem) a nalijeme na květák. Osolíme, opepříme a poklademe několika tenkými plátky másla.

  3. Zapékáme při cca 200°C dozlatova.

Poznámka

Z knihy Francouzky netloustnou

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zapékaný květák po francouzsku

  • Jita Jita(neregistrovaná)

    Znám podobný recept se smetanou a s bramborami, podle mě je lepší než tento.... chutná mi, ale znám mnohem lepší recepty;-)

    Odpovědět

  • tamar tamar

    libi se mi...jdu vyzkouset a posilam bodik..:yes:

    Odpovědět

  • amalia amalia

    :yes::-p;-):yes: bodik:-K

    Odpovědět

  • nebojsa nebojsa(neregistrovaná)

    mňam :-*

    Odpovědět

  • paajus paajus

    milujeme kvetak a tohle bylo uzasne...:-p bodik uz je tady...:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)tak jsem před pár dny dělala tuhle tvou dobrůtku a vůbec se nedivím že Francouzky netloustnou;-):-D:-D.Je to moc dobré a lehké:-p-možná ještě lepší než se smetanou;-).Jen jsem pro barvu přidala 3 nakrájená mini rajčátka,nať jarní cibulky a 2 žampiony na silnější plátky.A sýr jsem dala uzený a Brie.Po upečení jsem ještě v pekáčku jemně pokropila horkým mlékem.U stolu se mi dostalo pochvaly za dobré vaření a tak ti jí posílám,protože patří tobě za prima receptík;-):-).Já jsem bohužel mohla ochutnat až dnes a též vzkazuji bylo to mňam:-p:-p:-D.Boďku už jsem ti dala,tak už jen fotečky(omluv kvalitu,ale byla jsem ráda že držím foťák:-() a už ti mohu jen slíbit že jsem nedělala naposledy:-p;-)

    Odpovědět

  • Marta Marta

    Eli, tak krásně ses tu rozepsala o sýrech ...:-p, vůbec se ti nedivím, taky bych se před tím krámkem musela silně ovládat :-)...mimochodem moc pěkný recept :yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Krásný receptík - kráááásnééé foto:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Tiež používam len mlieko, tie syry, ktoré sú v recepte, sú veľmi dobré na zapekanie, výborne ochutia. Rovnako ako karfiol zapekám aj brokolicu. Je to tiež veľmi dobré.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ale ne, psala jsem, že tam nemůžu denně...:-) Denně chodím okolo, ale dovnitř - se zapojením pevné vůle - vlezu tak jednou až dvakrát týdně... Aby to nevypadalo, že tam chodím svačit...:-D:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Eli, tak tohle ti upřímě závidím a ani se za to nestydím, to je opravdu skvělý si denně takle pošmáknout-mňam, sbíhají se mi sliny;-):-8

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Mirčo :-), to je normální, nejsi trdlo...;-)
    Bibi, u nás je Cheesy (tak je to správně, koukla jsem se na obal do ledničky) hned vedle školy, kterou navštěvuje moje dcera...Chodím pro ni každý den, samozřejmě... ;-):-8 Prodavač je nesmírně milý a nasvačím se jen z ochutnávek a to mu vždy říkám, že neee...:-D Mají tam bááječné kozí sýry, úplně na nich ulítávám, hlavně na "vyzrálých" - ale i "staré" jsou výborné...:-p Kozí s koriandrem nebo medvědím česnekem (nebo zahradními bylinkami) jsou moje nové lásky...:-) A ta gorgonzola se už chystala odpochodovat a ta chuť!!!:-p

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Jéžiš Elizo:-)já přehlédla tvé francouzské vaření:-O a pod lilkem ti o něm vyprávím.To jsem ale trdýlko trdlo:-8.Tento recept také znám-dávám smetanu a špetku muš.květu-,ale jelikož to můj manžel moc nemusí tak si vždy uvařím pro sebe tak 2porce na dva dny a pak stejně neodolám a ještě zatepla(i za studena)to se.... najednou.Pak mám na jednu stranu výčitky,ale na druhou stranu mám v bříšku jako v pokojíčku,chutnalo mi:-p,tak zač se stydět,ne?:-D:-D Posílám boďku:-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Tak to znám osobně velmi dobře a móóóc těžko se mi přemlouvá, že už dost a tak raději odcházím s těžkým srdcem:-D;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Já tedy nejsem žádný odborník na francouzskou kuchyni - vlastně vůbec žádný - ale smetana mi zní docela francouzsky...:-) Stejně tak by se dal použít bešamel a jsme stále ve Francii ;-). Tohle je nejspíš taková odlehčená verze, jejíž výsledná chuť je přímo úměrná kvalitě použitých sýrů. Mám výhodu, že blízko nás otevřeli další pobočku Cheessy (snad jsem to napsala správně :-) ), takže jsem u zdroje...:-p Ale víckrát než jednou týdně tam nemohu, nechala bych tam výplatu...:-*

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo