

Pečený květák v orientálním stylu
Suroviny
- 1 květák
- 1 velkou cibuli
- 6 stroužků česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky koření na zeleninu(nemusí být)
- 1 citron
Postup přípravy receptu
Květák omyjte a rozeberte na větší růžičky.
V misce smíchejte olivový olej a všechno sypké koření.
Na plech vyložený pečícím papírem dejte květákové růžičky, na klínky nakrájenou cibuli a na silné plátky nakrájený česnek. Zakapejte připravenou marinádou.
Předehřejte troubu na 200-220 ˚C a vložte do ní plech. Pečte 15 minut, pak obsah na plechu opatrně promíchejte a pečte dalších 10 minut.
Servírujte horké, pokapané citronovou šťávou.
Pečením se chuť této zeleniny výrazně promění, lehce zkaramelizuje a orientální koření mu dodá neuvěřitelný šmrnc. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo.
Poznámka od kuchařky
zdroj: blog Kláry Michalové
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečený květák v orientálním stylu
-
Angel 666: Díky
-
Takhle pečený květák miluju, občas si ho udělám k obědu, stačí mi k němu jen dip z jogurtu nebo zakysané smetany, podle toho, co mám zrovna v ledničce
a zeleninový salát. Jo, většinou ani tu cibuli nepřidávám
. Jestli můžu, přidám sem fotečku
-
Michaela: no - sto lidí, sto chutí
, možná je škoda, že jsi tu cibuli vynechala
-
Tak konečně jsem vyzkoušela. Vynechala jsem jen cibuli... a výsledek mě celkem zklamal. Dojím a podruhé už dělat nebudu.
-
tak to by mi opravdu, ale opravdu chutnalo, a moc
-
-
Anna: iprima nepochybně čerpala ze stejného blogu Kláry Michalové jako já
-
http://fresh.iprima.cz/recepty/peceny-kvetak-v-orientalnim-stylu
-
za mě ANO
-
Poznám tento recept. Prvýkrát som ho piekla takto a boli sme nadšení. http://www.akochutimasala.blogspot.sk/2011/03/pece...
-
To vypadá moc dobře, květák můžu.+1
-
snazilka: složení jsem zkopírovala: "Směs koření známá u nás také jako Ras al Hanút. Jedná se o směs bez které se neobjedou jídla ze severní Afriky.
Skvěle se hodí na jehněčí maso, do kuskusu nebo tahinu. Nicméně doporučujeme experimentovat. Rozhodně se to vyplatí.
Složení koření od Antonína: římský kmín, mletý zázvor, kurkuma, skořice, černý pepř, koriandr, kayenské papričky, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, okvětní plátky růže,
no a složení podle Expectu - paprika, sůl, koriandr, kajenský pepř, česnek, kmín, kmín, pepř, pískavice řecké seno, zázvor, fenykl"
Jinak mrkni na btrhy, tam to nejsopíš najdeš, v marketech asi né -
Já a květák, to nejde dohromady
Ale buďto to s ním ještě jednou zkusím nebo ho vyměním za jinou zeleninu (brokolici, cuketu?). Sice jsem ještě nikdy neslyšela o koření Ras el hanout a pochybuji, že ho někde tady v okolí potkám, ale tenhle recept vypadá úplně fantasticky a budu ho chtít vyzkoušet...
-
Už jen na tom pečícím papíře to vypadá moc dobře
Já bych si rozhodně pochutnala
-
vypadá to moc dobře