Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajtáši, neboli páni, společníci či parťáci, se dříve pekli jako obřadní pečivo, které děti dostávaly k Mikulášské nadílce. Připravují se z vánočkového těsta, které se dobře tvaruje. Můžete tedy upéct postavičky a ze zbytku těsta ještě vánočku.

Hotové těsto můžete nechat vykynout klasicky v teple, nebo pomalu 24 hodin v lednici – potom bude mít konzistenci ideální na modelování. Vhodným pomocníkem může být i cukrářská stěrka, která se skvěle hodí k dělení těsta.

Jak na kynutého Mikuláše s čertem

Postupovat můžete podle videonávodu na kynutého čerta a Mikuláše, kde názorně uvidíte, jak pracovat při tvarování těsta, což se při výrobě postaviček velmi hodí. Klidně ale popusťte uzdu vlastní fantazii a tvarujte je po svém. Přidat můžete i anděla a postavičky ozdobit různými druhy koření či semínek, a to například hřebíčkem, jalovcem, růžovým pepřem, sezamem nebo mákem.

Příprava a pečení čerta a Mikuláše (pajtášů)

Projděte si s námi potřebné suroviny a podrobný postup. Na deset kousků postaviček budete potřebovat 200 g vody, 30 g čerstvého droždí, 100 g cukru, 2 vanilkové cukry, 50 g změklého másla, 40 g oleje, 1 lžíci citronové kůry, 2 vejce, 1/3 lžičky soli, 740–760 g hladké mouky (podle potřeby), rozinky (podle chuti + na zdobení) a jedno vejce na potření.

Z těsta připravíte přibližně 10 postaviček, které se vejdou na 2 plechy, případně 5 postaviček a jednu menší vánočku.

  1. Nachystejte si plechy vyložené pečicím papírem. Připravte kvásek, do vlažné vody rozmíchejte lžičku cukru, lžíci mouky a celé droždí. Nechte vzejít kvásek přibližně 20 minut.
  2. K vykynutému kvásku přidejte všechny zbývající suroviny a vypracujte hladké těsto, které nechte kynout 45–60 minut.
  3. Poté vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 10 dílů. Z každého vytvarujte silnější váleček.
  4. Na každé postavičce vyznačte krk dvěma zářezy z boku a horní část vytvarujte do špičky jako mikulášskou čepici.
  5. Spodní část těla nařízněte, aby vznikly nohy. Stejným způsobem vytvořte i ruce. Každou končetinu podélně rozřízněte, prameny stočte a konce přimáčkněte k sobě. Ruce můžete založit podél těla.
  6. Hotové postavičky nechte na plechu ještě chvíli kynout, potřete je rozšlehaným vejcem, případně přidejte rozinky jako oči a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 17–25 minut.

Další inspiraci můžete také najít v komentářích přímo pod receptem na pajtáše od těch, kteří ho už vyzkoušeli a podělili se o své zkušenosti. Věříme, že postavičky budou krásným (a v dnešní době už netradičním) dárkem do mikulášské punčochy.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky