Linecké hvězdičky s mandlemi: Dopřejte si letos lehkou obměnu lineckého cukroví
Josef Maršálek je známým cukrářem a pekařem, proto jsme vděční za možnost podělit se s Vámi o jeho recept na dokonalé linecké hvězdičky s mandlemi, které vás okouzlí lákavým vzhledem i lahodnou chutí.
Bez lineckého cukroví bychom si adventní čas neuměli naplno užít. Jeho chuť je úžasně jemná a dokonale se rozplývá na jazyku. Máte-li v oblibě mandle, zkuste si upéct linecké hvězdičky, ve kterých najdete mandle v těstě i jako posyp cukroví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit linecké hvězdičky s mandlemi
Na 40 kusů lineckých hvězdiček potřebujete 300 g hladké mouky, 200 g másla, 30 g mletých mandlí, 90 g moučkového cukru a 25 g žloutků. Na dokončení si připravte 200 g pikantní marmelády, 100 g nahrubo sekaných mandlí a 40 g bílků.
- Z prosáté mouky, mletých mandlí, cukru a opravdu studeného másla vypracujte drobenku, do které svižně přimíchejte žloutky.
- V rychlosti vypracujte hladké linecké těsto, které nechte v lednici alespoň 30 minut odležet (ale klidně i do druhého či třetího dne).
- Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Troubu dejte včas předehřát na potřebnou teplotu - 170 °C.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na plát o síle asi 3 mm, ze kterého pomocí vykrajovátek tvořte menší hvězdičky.
- Tvary přenášejte na plech vyložený pečicím papírem a v polovině z nich vytvořte uprostřed drobným vykrajovátkem kulatý otvor.
- Bílky důkladně rozšlehejte vidličkou a následně jimi za pomoci mašlovačky potřete hvězdičky s otvorem. Posypte je nahrubo posekanými mandlemi.
- Plech s připravenými tvary vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, tedy zhruba 8–10 minut.
- Po upečení nechte linecké vychladnout. Po vychladnutí slepujte hvězdičky s otvorem a bez něj kyselkavou marmeládou (oblíbená je rybízová).
- Hotové cukroví skladujte v dobře uzavíratelné, neprodyšné dóze, a to na suchém a chladném místě bez teplotních výkyvů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Linecké cukroví má mnoho obměn a každá rodina ho připravuje jinak. Vždyť jen zdobení lineckého lze provést na milion způsobů! Inspirujte se úvodním videonávodem a vybočte letos z davu chutnými hvězdičkami s mandlemi.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře