Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto na linecké cukroví se připravuje obvykle v osvědčeném poměru surovin - 3 díly hladké mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru. Po upečení potřebuje trochu odležet, proto se peče alespoň dva týdny před plánovanou spotřebou. Stačí ale poměr trochu upravit a cukroví změkne rychleji.

Osvědčený a spolehlivý poměr surovin 3 : 2 : 1 sice není potřeba měnit, ale pokud potřebujete cukroví rychle měkké, vyzkoušejte recept podle našeho videonávodu. Výsledkem bude nádherně křehké cukroví, a to hned druhý den po upečení.

Linecké cukroví bez uležení

Linecké pečivo patří mezi základní druhy cukroví, které se v našich rodinách připravují nejčastěji. Dá se zdobit různými způsoby, ale přece jen tím nejobvyklejším jsou lehce pocukrovaná kolečka slepovaná marmeládou.

Na jednu dávku lineckého cukroví z úvodního videoreceptu budete potřebovat 300 g hladké mouky, 3 žloutky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, strouhanou citronovou kůru a trochu citronové šťávy. Dále počítejte ještě s hladkou moukou na podsypání a marmeládou na slepení cukroví. Plech bude potřeba buď vymazat tukem, nebo vyložit pečicím papírem.

  1. Nejprve do mísy prosejte hladkou mouku a cukr. Mohlo by vás zajímat, proč prosévat cukr.
  2. Přidejte citronovou kůru, žloutky, pokrájené máslo, citronovou šťávu a vanilkový cukr.
  3. Z uvedených surovin vypracujte vláčné těsto, které zabalíte do fólie a dáte je alespoň na hodinu odpočinout do ledničkyTěsto na linecké ale můžete nechat v chladu déle, ideálně 24 hodin.
  4. Poté na pomoučněném vále vyválejte plát, který by měl být cca 3 mm silný. Z plátu vykrajujte různé tvary. Vykrajovátka namáčejte do hladké mouky, aby vám vykrajování šlo lépe.
  5. Vykrojené tvary rovnejte na plech vyložený pečicím papírem nebo jen vymazaný. Mezi nejoblíbenější tvary patří kolečka nebo hvězdičky. Pokud plánujete slepování, tak nezapomeňte horní tvary ještě vykrojit malým kolečkem.
  6. Naplněný plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C, cukroví pečte přibližně 10–12 minut. Dejte pozor na připálení a řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou.
  7. Vychladlé tvary můžete slepovat marmeládou.
Než se pustíte do pečení, doporučujeme vám ke zhlédnutí úvodní videorecept. Můžete si také přečíst komentáře pod receptem, protože vám pomohou předejít různým zbytečným chybám.

Linecké cukroví je možné podle svého přání ještě dozdobit.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak jste s výše uvedeným receptem na linecké spokojeni.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli