Linecké pečivo bez uležení: Díky malé změně bude cukroví krásně měkké už druhý den
Těsto na linecké cukroví se připravuje obvykle v osvědčeném poměru surovin - 3 díly hladké mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru. Po upečení potřebuje trochu odležet, proto se peče alespoň dva týdny před plánovanou spotřebou. Stačí ale poměr trochu upravit a cukroví změkne rychleji.
Osvědčený a spolehlivý poměr surovin 3 : 2 : 1 sice není potřeba měnit, ale pokud potřebujete cukroví rychle měkké, vyzkoušejte recept podle našeho videonávodu. Výsledkem bude nádherně křehké cukroví, a to hned druhý den po upečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Linecké cukroví bez uležení
Linecké pečivo patří mezi základní druhy cukroví, které se v našich rodinách připravují nejčastěji. Dá se zdobit různými způsoby, ale přece jen tím nejobvyklejším jsou lehce pocukrovaná kolečka slepovaná marmeládou.
Na jednu dávku lineckého cukroví z úvodního videoreceptu budete potřebovat 300 g hladké mouky, 3 žloutky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, strouhanou citronovou kůru a trochu citronové šťávy. Dále počítejte ještě s hladkou moukou na podsypání a marmeládou na slepení cukroví. Plech bude potřeba buď vymazat tukem, nebo vyložit pečicím papírem.
- Nejprve do mísy prosejte hladkou mouku a cukr. Mohlo by vás zajímat, proč prosévat cukr.
- Přidejte citronovou kůru, žloutky, pokrájené máslo, citronovou šťávu a vanilkový cukr.
- Z uvedených surovin vypracujte vláčné těsto, které zabalíte do fólie a dáte je alespoň na hodinu odpočinout do ledničky. Těsto na linecké ale můžete nechat v chladu déle, ideálně 24 hodin.
- Poté na pomoučněném vále vyválejte plát, který by měl být cca 3 mm silný. Z plátu vykrajujte různé tvary. Vykrajovátka namáčejte do hladké mouky, aby vám vykrajování šlo lépe.
- Vykrojené tvary rovnejte na plech vyložený pečicím papírem nebo jen vymazaný. Mezi nejoblíbenější tvary patří kolečka nebo hvězdičky. Pokud plánujete slepování, tak nezapomeňte horní tvary ještě vykrojit malým kolečkem.
- Naplněný plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C, cukroví pečte přibližně 10–12 minut. Dejte pozor na připálení a řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou.
- Vychladlé tvary můžete slepovat marmeládou.
Linecké cukroví je možné podle svého přání ještě dozdobit.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak jste s výše uvedeným receptem na linecké spokojeni.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře